šef kluba sda

Zaimović za Raport o Zildžiću, CIK-u, današnjoj sjednici: Poštovat će svaku odluku, a stav SDA je nepromijenjen

Komentirao je za Raport aktuelna dešavanja u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine komentirao je za Raport aktuelna dešavanja u tom domu.

Govorio je o očekivanjima od današnje sjednice Predstavničkog doma, nakon dvomjesečne pauze u zasjedanju, pa do ostavke na mjesto predsjedavajuće Predstavničkog doma Mirjane Marinković–Lepić i hapšenja i osuđujuće presude u Srbiji Salki Zildžiću, poslaniku iz Kluba SDA u tom domu.

Želje aktuelne većine

Zaimović kaže da je za njega bilo očekivano da će biti problema u zakazivanju i održavanju sjednica Predstavničkog doma.

„Mi smo od početka govorili da je ovo većina koja je na silu napravljena, od stranaka koje su orijentisane od krajnje ljevice, do krajnje desnice, s vrlo diskutabilnim kadrovskim rješenjima, strukturom onih ljudi koji čine većinu i ono na što smo upozoravali kada se iskristalisala ta većina da će to biti noćna mora i za njih same, prije svega za ljude koje oni predstavljaju, građane i narode u FBiH i evo to se pokazuje.

Nismo još imali čestitu sjednicu na kojoj smo imali normalan ambijent.

Uvijek su proticale u njihovim nekim uslovljavanjima, međusobnim ucjenama, koje su rezultirali time da imamo vrlo rijetko zasjedanja, sjednice traju bezgranično, a u kojima istretiramo tek dvije tačke dnevnog reda", kaže Zaimović za Raport, dodajući da nije optimista da će se situacija promijeniti nabolje.

Komentirajući ostavku predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjane Marinković-Lepić (NS) na tu funkciju zbog, kako je sama navela, zdravstvenih razloga, Zaimović kaže da ne sumnja da je cjelokupna situacija u parlamentarnoj većini dovela do ostavke predsjedavajuće.

"Vjerujem da je predsjedavajućoj Marinković- Lepić narušeno zdravlje, između ostalog i zbog toga što je teško sve želje onih koji su akteri te parlamentarne većine zadovoljiti i normalno raditi", ocjenjuje Zaimović.

Isti stav

Zaimović je za Raport otkrio da je stav Eldara Čomora, člana Komisije za izbor i imenovanja iz SDA nepromijenjen u pogledu toga da se ne mogu održavati nove sjednice te komisije dok se ne okonča četvrta sjednica Komisiju za koju Čomor, te ostali članovi iz opozicije ((SDA, SBiH, NES, DF), tvrde da nije privedena kraju.

Podsjećamo, Mladen Bošković predsjednik ove komisije za danas je najavio petu sjednicu. No, sudeći prema stavu koji je prenio Zaimović, kao i prethodnih nekoliko puta, Komisija u tom slučaju neće imati kvorum za zasjedanje.

"Koliko ja znam i član Komisije za izbor i imenovanja iz SDA uključujući i još nekoliko zastupnika iz opozicije koji su članovi Komisije, da oni insistiraju da se završi četvrta sjednica Komisije koja nije okončana, pa da se nastavi sa sljedećom.

To je njihov stav i mislim da će ostati pri tome.

Ne znam šta su u međuvremenu dogovorili, mi smo imali prošle sjednice zasjedanje Kluba i kolega Čomor nas je izvijestio da je to zajednički stav četiri člana Komisije za imenovanja iz opozicije", pojašnjava Zaimović.

Razgovarao sa Zildžićem

Zaimović je na naš upit komentirao i činjenicu da je poslanik iz Kluba SDA u tom domu, Salko Zildžić, prvo uhapšen, a potom i pravosnažno osuđen u susjednoj Srbiji, jer je neovlašteno unio pištolj i municiju u tu zemlju.

S obzirom da je Zildžić najavio dolazak na sjednicu, pitali smo Zaimovića, treba li Zildžić dolaziti na sjednice jer on zna da je pravosnažno osuđen, iako nadležne institucije u BiH još nisu donijele zvaničnu odluku o oduzimanjiu njegovog poslaničkog mandata.

"Tu situaciju treba da protumači Centralna izborna komisija BiH i one institucjie koje se bave tim poslom. Ja se u ovom trenutku ne bih usudio tumačiti da li je to ispravno ili ne.

Ja sam jučer nazvao kolegu Zildžića kada je ušao u BiH, kada je išao prema Tuzli i on mi je rekao da će on danas biti na zasjedanju Komisije za sigurnost, ili neke druge komisije, da danas ima zasjedanje radnog tijela i da će se on pojaviti na toj i na sjednici Doma.

Vjerovatno je sa svojim advokatom razjasnio detalje u vezi njegovih prava ili obaveza koje ima u skladu s onim što je prihvatio. S druge strane prema onom što mi je rekao i saopćio javnosti u vezi s navodnom iskaznicom OSA-e, rekao je da je to dezinformacija" kaže Zaimović.

Bio je neoprezan

On dalje ocjenjuje da je Zildžić pri nošenju oružja „bio samo neoprezan" te ima razumijevanja za svog stranačkog kolegu:

„Kako sam ja razumio, on je kroz Srbiju prolazio s tim istim pištoljem par dana ranije, naravno da ne sumnjam da je želio da zloupotrijebi to i mislim da se radi o neopreznosti koja se može desiti svakome.

Naravno, to ga ne opravdava, trebao je biti oprezan, ali smatram da takva stvar ne zaslužuje da ga se diskvalifikuje do te mjere…"

Na našu konstataciju da je Izborni zakon jasan i predviđa oduzimanje mandata za izrečenu zatvorsku kaznu iznad šest mjeseci, Zaimović kaže:

„Tako je, Zakon to propisuje i vjerujem da će ga on poštovati. Pretpostavljam da ako on planira doći na sjednicu da je to zbog toga što presuda nije stupila na snagu", smatra Zaimović.

Nominovan za potpredsjednika SDA

Zaimović je najavio i da će Klub SDA podržati Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama.

Bosne i Hercegovine kojim se ureduje način i postupak ostvarivanja prava djelimičnog ujednačavanja u visini isplate penzija, koje profesionalna vojna lica na službi u Oružanim snagama BiH ostvaruju na osnovu poglavlja V. Zakona oslužbi u Oružanim snagama BiH, a prava ostvaruju kod Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

„To je Zakon za koji smo već glasali u prethodnom mandatu, samo što je imao formalnih nedostataka zbog kojih nije mogao biti primijenjen i oboren je na Ustavnom sudu FBiH.

Sada je to ispravljeno i to je rekao bih najvažniji Zakon koji je sutra na dnevnom redu „, kaže Zaimović.

Zaimović koji je i jedan od aktuelnih potpredsjednika SDA potvrdio je za Raport da je ponovo nominovan za ovu poziciju iz većine općinskih organizacija, te Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona, ali i nekih drugih područja.