Preukusan je

Zašto kupovati hljeb, kad sa ovim receptom u samo u tri poteza možete pripremiti domaći

Umjesto da kupujete hljeb u pekari, možete da napravite domaći, ražani i to u tri poteza.

Potrebno je:

  • 500 ml mlijeka
  • 30 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml ulja maslinovog
  • 100 gr raženog brašna
  • 3 kašike lanenog semena
  • soli

Priprema: Od mlijeka oduzeti 100 ml, pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Mlijeko mora biti mlako. Dodati i 1 kašiku brašna. Kad kvasac nadođe, sipati ga u veću vanglicu, dodati ostatak mlijeka i brašno jedno i drugo, dodati ulje i laneno sjeme.

Izmiješati varjačom, pa rukama. Tijesto je malo mekše. Ostaviti 30 minuta pokriveno da odmori.

Rukama ga malo preklopiti par puta pa ostaviti da odmori opet. Tako i treći put. Istresti na sto presaviti par puta i staviti u pleh 24 cm obložen pek papirom.

Ostaviti da se udvostruči, malo ga nožem zasjeći i peći na 200 stepeni oko 50-60 minuta.