Tikovi

Zašto neki ljudi tresu nogom ili tapkaju prstima dok sjede? Objašnjenje je iznenađujuće

Nutricionistkinja Janet Cade sa Univerziteta u Leedsu ističe da ovo ponašanje, iako se čini neugodnim ili nervoznim, može smanjiti dugoročne rizike za zdravlje

Iako se često smatra nepristojnim ponašanjem, treskanje nogom ili vrpoljenje dok sjedimo može imati pozitivan utjecaj na zdravlje, tvrde stručnjaci. Ovaj čudan oblik ponašanje koji uključuje lupkanje prstima po stolu, tapkanje nogom i slične kretnje, može zapravo doprinijeti održavanju tjelesne težine i kontroli stresa.

Nutricionistkinja Janet Cade sa Univerziteta u Leedsu ističe da ovo ponašanje, iako se čini neugodnim ili nervoznim, može smanjiti dugoročne rizike za zdravlje. "Kada sjedite i vrpoljite se, to može pozitivno utjecati na vašu dobrobit. Ova vrsta ritmičkog pomeranja tijela, poznata kao 'faktor vrpoljenja', proizlazi iz urođenog impulsa za kretanjem", navodi Cade.

Porast stope gojaznosti širom svijeta od 1975. godine djelomično je povezan sa sjedilačkim načinom života mnogih ljudi. Dugotrajno sjedenje usporava metabolizam, utječe na sposobnost tijela da regulira razinu šećera, krvni tlak i razgradnju masti.

Postoji sve više dokaza da ovakvi impulsi za vrpoljenjem mogu nesvjesno pomoći u regulaciji tjelesne težine putem povećane aktivnosti. Čak i sitna pomicanja mogu imati značajan utjecaj, objašnjava profesor James Levine, stručnjak za pretilost s klinike Mayo. Njegova istraživanja su pokazala da su vitkiji radnici u uredu češće skloni vrpoljenju, ustajanju i pomicanju tokom dana u usporedbi s gojaznijima. Ovo može ukazivati na biološku predispoziciju za pokret.

Vrpoljenje, čak i jednostavno tapkanje stopala, može pomoći u sagorijevanju viška energije koja bi se inače skladištila kao mast. Manja studija provedena na 24 učesnika pokazala je da vrpoljenje tokom sjedenja povećava potrošnju kalorija za 29% u poređenju sa sjedenjem bez pokreta ili ležanjem. Vrpoljenje tokom stajanja može povećati potrošnju čak za 38%.

Međutim, iako ova pomjeranja mogu pomoći u povećanoj potrošnji energije, ne zamjenjuju redovno kretanje ili vježbanje. Levine je proveo još jednu manju studiju u kojoj su vitki učesnici unosili dodatnih 1.000 kalorija dnevno tokom osam sedmica. Rezultati su pokazali da su oni koji su se redovito vrpoljili bili manje skloni nakupljanju masnoća. Studija je također ukazala na to da povećan unos hrane može potaknuti povećanu potrošnju energije kroz vrpoljenje, čak do 700 kalorija dnevno.