Sport

Zatvorene Olimpijske igre u Tokiju. Sportisti iz SAD najuspješniji, Hrvatska najbolja u regiji

Svečanom ceremonijom i vatrometom završene su 32. Ljetne olimpijske igre koje su u Tokiju održavane od 23, jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Olimpijada je najmasovnije svjetsko sportsko takmičenje na kojem se za medalje u različitim sportovima nadmetalo više od 11.000 sportistkinja i sportista iz cijelog svijeta.

Danas su završena sva takmičenja i podijeljene medalje najuspješnijim sportistima. Na ceremoniji zatvaranja Olimpijade su dodijeljene medalje najboljim učesnicima maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji, a zlatne medalje pripale su kenijskim atletičarima Eliudu Kipchogeu i Peres Jepchirchir.

Olimpijada u Tokiju će ostati upamćena po načinu organiziranja koji je prilagođen uvjetima pandemije COVID-19, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledalaca.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach izjavio je da su sportisti u poteklih 16 dana fascinirali i zadivili svijet na Olimpijskim igrama koje su bile bez presedana.

“Žestoko ste se nadmetali na borilištima, ali i zajedno živjeti, što je snažna poruka solidarnosti i mira. Nadahnuli ste nas idejom ujedinjenja sporta“, kazao je Bach.

Ističući kako olimpijski duh i Olimpijada u Tokiju predstavljaju simbol nade i budućnosti, Bach je kazao da Japan i Japanci mogu biti ponosni na organizaciju ovih igara.

Medalje na Olimpijadi u Tokiju osvajali su sportisti i sportistkinje iz ukupno 93 zemlje.

Sportisti SAD Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija sa osvojenih 113 medalja, uključujući 39 zlatnih. Druga je Kina sa 88 medalja, među kojima 38 zlatnih, domaćin Japan je na trećem mjestu sa 58 medalja (27 zlatnih).

Iz regije je Hrvatska bila najuspješnija na Olimpijadi u Tokiju jer je sa po tri zlatne i srebrne i dvije bronzane medalje zauzela 26. mjesto. Srbija je 28. sa tri zlatne, jednom srebrnom i pet bronzanih medalja.

Iako nisu osvojili niti jednu medalju, sedam sportista Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u historiji Bosne i Hercegovine.

Taekwondoista Nedžad Husić je zauzeo 5. mjesto u kategoriji do 68 kilograma, Amel Tuka 6. mjesto u utrci na 800 metara, Larisa Cerić 9. mjesto u džudou u kategoriji preko 78 kilograma, a Mesud Pezer je bio 11. u bacanju kugle.

Mlada plivačica Lana Pudar je bila 19. na 100 metara leptir, a njen kolega Emir Muratović 42. na 50 metara slobodno i 45. na 100 metara slobodno. Najslabiji rezultat iz bh. olimpijskog tabora ostvarila je streljačica Tatjana Đekanović koja je zauzela 47. mjesto od 50 takmičarki u disciplini zračna puška 10 metara.

Naredne Ljetne olimpijske igre održat će se u Parizu 2024. godine, a gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo danas je u Tokiju i formalno preuzela olimpijsku zastavu.