Vijesti

Završava se obnova džamije Sinan–paše Boljanića u Čajniču. Posljednji put je srušena 1992. godine

Sinan–paše džamija

U opštini Čajniče privode se kraju radovi na obnovi džamije Sinan-paše Boljanića u centru grada, nekada jedne od najljepših i najimpozantnijih džamija u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Prvi put je sagrađena 1570. godine na inicijativu Sinan-paše Boljanića, zeta velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed –paše Sokolovića, a zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijednosti uvrštena je na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u BiH, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine. Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamena temeljca 2016. godine, a sredstva je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Radove na izgradnji i obnovi džamije u Čajniču izvodi turska firma Sama Bursa.

Predsjednica Medžlisa Islamske zajednice Čajniče Anera Zagrljača ističe da je obnova gotovo u potpunosti okončana, uz napomenu da se trenutno privode kraju radovi na oslikavanju unutrašnjosti džamije.

"U toku je ukrašavanje unutrašnjosti, odnosno izrada kaligrafije u Sinan-pašinoj džamiji, koju izvode studenti fakulteta arhitekture iz Turske i oni rade fantastične stvari. Većina poslova je završena, napravljen je šadrvan ispred džamije, urađena kapija, zidana ograda oko harema džamije. Vjerujem da će svi radovi biti finalizirani u augustu kako bi džamija mogla biti otvorena u prvih deset dana septembra", precizirala je Zagrljača.

Napomenula je da određenih poteškoća ima oko mezarluka u haremu džamije s obzirom na to da je u potpunosti devastiran i da je teren bio zatrpan.

"Pokušat ćemo uraditi ono što je najbolje kako bi se kosti naših najmilijih skupile, odredilo kome pripadaju i da se ponovo ukopaju", napomenula je ona.

Glavni imam Medžlisa IZ Čajniče Avdo ef. Šišić podsjeća da su radovi na oslikavanju unutrašnjosti džamije počeli u jesen prošle godine, te da su sada intenzivirani.

"Prije nekoliko dana ovdje je bila i delegacija Generalne vakufske direkcije Republike Turske, oni su obišli radove, zadovoljni su, krajem ljeta mi očekujemo da će svi radovi i vanjski i kompletan zid koji je ostao, biti završeni. Radujemo se završetku ovog mega projekta i upućujemo dove svevišnjem Gospodaru da ova džamija, ako Bog da, oživi ovaj kraj, da se počnu ljudi malo više okupljati ovdje i naši Čajničani, ali i svi drugi su dobrodošli u čajničku mahalu koja zaista ima svoju dušu", kazao je ef. Šišić.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH džamija Sinan-bega Boljanića 2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Pored džamije, obnovljeno je i turbe u dvorištu u kojem se nalaze dvije grobnice u kojima počivaju Sinan-beg i njegova supruga Šemse kaduna, kao i turbeta van harema u kojem su njihovi potomci.

Sinan-beg Boljanić je bio sandžak-beg bosanskog i hercegovačkog ejaleta i najveći dobročinitelj u historiji Čajniča, te jedan od najvećih vakifa u BiH, poslije Gazi Husrev bega i Ferhat bega.

Uz džamiju, tekiju, karavan saraj i musafirhanu u Čajniču postojala je i Sinan-pašina mahala. Sinan beg Boljanić izgradio je i 22 dućana, dva mlina na Janjini, te mostove, mesdžide, karavan saraje, hamame i druge objekte.