jotu krenulo u životu

Završio karijeru, dobro se zamislio, pa prešao na islam: Danas mu malo fali da postane milijarder

Bivši fudbaler Jose Ignacio Peleteiro, poznat kao Jota, prešao je na islam nakon što ga je inspirirala muslimanska porodica bliskog prijatelja.

Sportaš je objasnio kako je prešao na islam, rekavši da je njegovu pažnju na islamsko učenje doveo način na koji se prema svima odnosila porodica njegovog kuvajtskog prijatelja Faisala Bureslija.

Još jedan razlog koji je nagnao 32-godišnjeg igrača da prijeđe na islam je prijateljstvo s Bureslijem koje traje jedanaest godina, zbog čega je Jota prihvatio novu vjeru bez da ga je prijatelj izravno pozvao na to.

Al Qabas je objavio priču o obraćenju španskog igrača na islam, potkrijepljenu videom Jote i njegovog prijatelja Faisala Bureslija.

Nakon izricanja ispovijesti vjere, Jota je u intervjuu za Al Qabas rekao: “Tako sam sretan, tako moćan. Nalazim se u najboljim trenucima svog života. Jako volim njegovu porodicu [Bureslijevu obitelj].”

"Želim svojoj porodici i budućim generacijama prenijeti običaje i tradiciju koje sam vidio u kući mog prijatelja Bureslija. Oni su promijenili moj život", rekao je Jota.

Buresli je sa svoje strane rekao da je Jota odlučio posjetiti Kuvajt 2023. kako bi se upoznao s kuvajtskim društvom. “Onda, prije dva mjeseca, razgovarao je sa mnom i obavijestio me o svojoj želji za obraćenjem. Nisam to očekivao od njega, pa sam bio zapanjen”, rekao je Buresli.

Igrač je započeo svoju karijeru u akademiji Celte iz Viga 2010. godine, prije nego što je otišao na posudbu u akademiju Real Madrida 2012.-2013., a potom u SD Eibar u sezoni 2013.-2014.

Jota je više iskustva stekao u Engleskoj, počevši od Brentforda od 2014. do 2017. Potom je igrao za Birmingham City od 2017. do 2019., te Aston Villu između 2019.-2020.

Jota je na kraju karijere 2021. branio boje Deportivo Alavesa, a bio je blizu potpisa za ligaša Saudijske Arabije u oktobru 2022., ali se umjesto toga odlučio povući.

No, tu nije stao. Pametno je uložio zarađeni novac od karijere u poljoprivrednu tehnološku kompaniju Groinn, čiji je većinski vlasnik. Ova kompanija je kasnije dogovorila partnerstvo sa španskom vladom što će firmi donijeti ogromnu zaradu.

Španski mediji pišu da bi u narednih nekoliko godina kompanija trebala vrijediti čak tri milijarde eura.

"Još dok sam igrao znao sam za Groinn, ali nisam imao vremena time da se bavim. To je bio projekat sa drugim imenom koji je zahtijevao ulaganja. Volim da rizikujem i bilo je dosta nervoznog perioda tokom cijelog procesa kada sam ušao u taj posao. No, jednom kada razvijete tehnologiju koja radi sigurno da ćete potrošiti milione u ulaganje, ali ćete dobiti mnogo više nazad. Također, rizik je i da to na kraju neće raditi, a onda izgubite sve uloženo", rekao je Jota nedavno i dodao.

"Vrijednost kompanije je sada deset puta veća od sume novca koju sam uložio. Već sada imam ponude da prodam kompaniju, ali znam da će ona u naredne tri godine da vrijedi mnogo više. U pregovorima smo s mnogim vladama širom svijeta jer žele tehnologiju koju nudimo i trenutno smo lideri u toj industriji. Pregovaramo s velikim kompanijama iz Amerike i sve se dešava brže nego što sam očekivao".