Politika

Zbog magle smanjena vidljivost na dionicama uz kotline i riječne tokove

Zbog magle vidljivost je smanjena na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajaju se putni pravci gdje je vidljivost ispod 100 metara: Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Bosanska Krupa-Bosanska Otoka, Velika Kladuša-Bužim-Bosanska Otoka, Lanište-Ključ, Ključ-Sanski Most, Donji Vakuf-Bugojno-Kupres, Kupres-Šuica i Glamoč-Mlinište.

U područjima s maglom kolovoz je mokar i mjestimično klizav, a učestali su i odroni kamenja na kolovoz.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla na lokacijama Olovske Luke i Husino izvode se radovi zbog čega se saobraća usporeno-jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Tuzla-Kalesija, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Za danas je najavljen početak radova na regionalnom putu Živinice-Banovići (u Oskovi) zbog čega će se u vremenu od 07 do 16 sati saobraćati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prijelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prijelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

Zbog posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, danas će na području Istočnog Sarajeva na snazi biti izmijenjen režim saobraćaja u vremenu od 16.30 do 21.30 sati. U ovom području, za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase obustava saobraćaja bit će u vremenu od 14.30 do 21.30 sati, saopćeno je iz BIHAMK-a.Povezani postovi: