Puni Gas

Zbog Muska ostao bez posla? Volkswagen smijenio direktora po hitnom postupku

Šokantne vijesti dolaze iz Volkswagena. 

Uprava Volkswagena je obavijestila javnost kratkim saopćenjem kako Herbert Diess više nije direktor kompanije:

“Nadzorni odbor Volkswagen AG-a je na današnjoj sjednici novim direktorom koncerna imenovao Olivera Blumea. On će tu poziciju preuzeti 1. septembra te je nastaviti obavljati zajedno s pozicijom čelnika Porschea nakon mogućeg IPO-a. Herbert Dies odlazi sa svoje pozicije nakon obostranog dogovora.“

Pretpostavlja se kako je najveći dioničari, a posebno klan Porsche-Piech više nisu mogli trpjeti Diessovu upravljačku politiku, njegovu naklonjenost Elonu Musku i Tesli, prenosi Index.hr.

Tu si bili i brojni gafovi sada već bivšeg direktora, kao i mišljenje da se forsirana i ubrzana elektrifikacija odrazila na sam kvalitet najnovijih modela Volkswagena, otkrivaju brojni neslužbeni izvori. 

Diess je naprasno smijenjen u petak, nakon što je otišao na kraći odmor tokom vikenda. Podsjetimo, 64-godišnji sada već bivši direktor u Volkswagen je stigao iz BMW-a netom prije afere Dieselgate.

Već 2015. godine postaje prvi čovjek marke, a tri godine kasnije preuzima cijeli koncern. Pokrenuo je velike organizacijske promjene u koncernu, a mnogi mu spočitavaju da je napravio veliku štetu forsiranjem elektrifikacije.

Hvalio je Teslu, ukinuo projekt novog Phaetona, a nerijetko je davao nespretne izjave.

Spočitavano mu je da su pojedini novi modeli nespremni stigli na tržište, a posebno Golf 8 i ID.3. Kritiziran je i zbog lošije kvalitete pojedinih noviteta, ali možda najviše zbog toga što je u Musku vidio uzora. 

Diessa će naslijediti Oliver Blume s vodeće pozicije Porschea.

Volkswagenu se pridružio 1994. godine, a kao takav “on je prava osoba na čelu Grupe koja će dalje ojačati fokus na klijenta i pozicioniranje naših marki i proizvoda”, izjavio je predsjednik nadzornog odbora Hans Dieter Potsch.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare