Svijet

Zelenskij se obratio japanskom parlamentu i pozvao na veći pritisak na Rusiju: Samo nam to može pomoći da vratimo mir

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu Japan da pojača pritisak na Rusiju kako bi narod njegove zemlje mogao vratiti svoj mir, prenosi Anadolu Agency (AA).

U 12-minutnom obraćanju japanskom parlamentu, Zelenski se osvrnuo na to kako ruski rat utiče na njegov narod, ali i na globalne zalihe energenata.

“Dalji pritisak na Rusiju može nam pomoći da vratimo svoj mir”, rekao je Zelenski japanskim poslanicima, pohvalivši Tokio za poteze koje je poduzeo protiv Moskve.

Japanski premijer Fumio Kishida i ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi bili su prisutni tokom obraćanja ukrajinskog predsjednika.

Otkako je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara, Zelenski se obratio parlamentima u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju.

Rat je izazvao reakcije međunarodne zajednice, pri čemu su Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, između ostalih, uvele oštre finansijske sankcije Moskvi.

Japan se pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju sankcija Rusiji zbog rata. Također je stavio kontrolu na izvoz u Rusiju.

Pohvalivši japansku kulturu i tradiciju, Zelenski je pozvao Japan da “pomogne u pokušaju da se pronađe put koji će Rusiji omogućiti da pronađe mirno rješenje”.

O mogućoj poslijeratnoj obnovi Ukrajine, predsjednik je pozvao japanski narod “da pomognu Ukrajincima da se vrate u svoju domovinu”.

Zelenski je govoreći o “reformi međunarodnih organizacija”, izrazio nadu da će Japan i Ukrajina raditi zajedno u budućem “antiratnom savezu”.

Prema podacima ujedinjenih nacija (UN), najmanje 953 civila su ubijena tokom rata, a 1.557 ranjeno. Istovremeno iz Ukrajine je u druge zemlje izbjeglo više od 3,5 miliona ljudi, dok su milioni interno raseljeni.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare