teški pregovori

Zelenskog u Vašingtonu senatori rešetali pitanjima: Gdje su milijarde koje šaljemo? Koji ti je plan? Odgovor je stao u jednu rečenicu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sastao se sa zastupnicima u američkom Kapitolu dok se republikanski skeptici pitaju treba li Kongres odobriti novi paket pomoći Kijevu unatoč sporom napretku u borbi protiv ruske invazije.

Nakon traženja međunarodne podrške u Ujedinjenim narodima, Zelenskij je došao u Washington. Sastat će se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i vojnim čelnicima u Pentagonu.

U odjeći vojno zelene boje koja odražava njegov status ratnog čelnika, Zelenskij se već sastao s liderima Zastupničkog doma pod kontrolom republikanaca i Odbora za nacionalnu sigurnost.

Potom je ušao u staru senatsku sobu u Kapitolu zajedno s vođom većine u Senatu, demokratom Chuckom Schumerom, i vođom manjine, republikancem Mitchom McConnellom, gdje se obratio cijelom američkom Senatu na zatvorenoj sjednici.

Dok se ukrajinska vojna kontraofenziva nastavlja, a Kongres vodi žučnu raspravu o državnoj potrošnji, republikanci sve glasnije preispituju milijarde dolara koje je Washington poslao Kijevu za vojne, privredne i humanitarne potrebe.

SAD je poslao oko 113 milijardi dolara sigurnosne i humanitarne pomoći ukrajinskoj vladi od ruske invazije u februaru prošle godine.

Službenici Bidenove administracije održali su povjerljivi brifing za Kongres u srijedu navečer kako bi osigurali dodatne 24 milijarde dolara. Upozoravaju da će trošak za Sjedinjene Američke Države biti puno veći ako se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dopusti da preuzme kontrolu nad Ukrajinom i probije do granica NATO-a.

Kongres je s lakoćom odobravao pomoć Ukrajini kada su i Senat i Zastupnički dom kontrolirali demokrati, no to je sada otežano.

"Postoji li neki put do pobjede u Ukrajini, nisam to danas čuo. A čuo sam da zahtjevima za finansiranje neće biti kraja", rekao je novinarima republikanski senator Josh Hawley, glasni kritičar pomoći Ukrajini.

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy nije dogovorio susret u četvrtak na kojem bi Zelenskij mogao iznijeti svoje argumente za daljnju pomoć cijelom Zastupničkom domu, već samo uži sastanak s njim i nekoliko drugih čelnika. McCarthy, koji kao predsjedavajući kontrolira koji zakon dolazi na glasanje u Zastupničkom domu, rekao je da ga Zelenskij mora uvjeriti da podrži nastavak pomoći Ukrajini.

"Je li Zelenskij izabran u Kongres? Je li on naš predsjednik? Ne moram se ni na što obvezati", rekao je McCarthy novinarima u utorak. "Imam pitanja za njega. Gdje je odgovornost za novac koji smo već potrošili? Koji je plan za pobjedu? Mislim da to američka javnost želi znati", rekao je McCarthy.

No, senator Chuck Schumer nakon sastanka sažeo je odgovor Zelenskog na ova pitanja.

"Ako ne dobijemo pomoć, izgubit ćemo rat. To je poruka Zelenskog za SAD.

Čelnik većine u Senatu rekao je da je jedna rečenica Zelenskog na privatnom sastanku sažela poruku Ukrajine: "Ako ne dobijemo pomoć, izgubit ćemo rat."