Vijesti

Žestok sukob u Predsjedništvu BiH| Dodik: O NATO-u odlučuje RS, Komšić: I do sada se protivio, ali i potpisivao

Izjava ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova da “guranje” BiH u NATO podriva stabilnost i sigurnost, izazvala je brojen reakcije, uglavnom osuđujuće.

Osim, naravno, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Nakon izjava Bakira Izetbegovića i Željka Komšića da će BiH donijeti odluke o NATO-u i da ide tim putem, Dodik je poručio da odluke o članstvu BiH u NATO nema, niti će je biti, te da o tome “odlučuje Republika Srpska”.

Na pitanje da prokomentariše izjave Komšića i Izetbegovića da se ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov miješa u unutrašnje stvari BiH i “ne poštuje odluke njenih institucija”, član Predsjedništva je rekao da odluke o članstvu u NATO nema i nema puta BiH u taj savez, niti će ga biti i za to im nije kriv Ivancov ni Ruska Federacija.

PROČITAJTE  Ministar Staša Košarac oženio se po treći put. Izabranica je 17 godina mlađa od njega

“Ruska Federacija ima prijateljsku politiku prema BiH, zasnovanu na međunarodnom pravu, ne krijući da ima dobre odnose sa Republikom Srpskom”, naglasio je Dodik.

On je istakao da Komšić i Izetbegović ne vode principijelnu politiku, niti brane interese BiH, jer to što govore nije interes Republike Srpske.

“Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu ne bi žrtvovali svog ministra sigurnosti zarad ambasadora Pakistana, i ne bi pažljivije gledali šta kaže Vijeće za provođenje mira, izmišljeno tijelo, nego Parlament BiH, biran na izborima”, konstatovao je Dodik.

Vrlo brzo stigla je nova reakcija Željka Komšića. On je podsjetio kako BiH nije imala brojne odluke koje sada ima, te istaknuo kako će imati i odluku o članstvu u NATO-u.

PROČITAJTE  Kajganića pitali može li biti uhapšen Milorad Dodik: Tužioci rade na tom predmetu

“Nismo imali ni odluku o MAP-u prije 10 godina pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o Pregledu odbrane, pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o knjiženju vojne imovine pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o ANP/ Programu reformi pa smo je donijeli. Donijeti ćemo i odluku o članstvu u NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke”, poručio je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.Povezani postovi: