Vijesti

Zlatna groznica u BiH: Britanci ulažu još 250 miliona dolara u istraživanje olova, cinka i zlata

Britanska kompanija Adriatic Metals najavila je ulaganja od 250 miliona dolara u sljedećih godinu i po dana u modernizaciju rudnika kod Vareša u centralnoj Bosni, koji su se pokazali bogatim nalazištima olova, cinka, bakra i barita, ali i plemenitih metala zlata i srebra.

Kako je saopćeno nakon susreta premijera Federacije BiH Fadila Novalića s delegacijom kompanije Adriatic Metals, na čelu sa šefom korporativnih poslova Dominicom Robertsom, predstavljeni su ambiciozni planovi koji predstavljaju ranije početi nastavak ulaganja.

Britanska kompanija već nekoliko godina provodi probna iskapanja na području oko rudarskog grada Vareša.

Rezultati s rudokopa na lokalitetima Veovača i Rupice pokazali su se iznimno ohrabrujućim budući da su pronađene značajne količine olova, cinka, bakra, barita, zlata i srebra.

Do sada je Adriatic Metals putem svoje podružnice u BiH Eastern Mining u rudnike u Varešu uložio više od 100 miliona dolara.

Premijer Federacije BiH iskazao je potporu nastavku istraživanja oko Vareša, istaknuvši da je Adriatic Metals među najvećim investitorima u BiH.

“Podržavamo ovaj značajan projekt kompanije, koji uz sve pozitivne ekonomske učinke nudi i novu perspektivu ne samo za građane Vareša već i cijele Zeničko-dobojske županije i Federacije BiH”, rekao je premijer Novalić.

Projekt Vareš, prema objašnjenju iz kompanije Eastern Mining, sastoji se od dva istražna lokaliteta, Veovača i Rupice, na kojima su ranije eksploatirani olovo, cink i barit. Pogon je prestao s radom prije početka ratnih djelovanja, početkom 1990-ih, javlja Hina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare