SPEKTAKL ZA GLEDATELJE

Znate li koliko zarade izvođači na poluvremenu Super Bowla?

Poluvrijeme Super Bowla poseban je spektakl za gledatelje. Ove godine je nastupio Usher koji je u više od 10 minuta izveo svoje najveće hitove, a na pozornicu doveo i Aliciu Keys, Ludacrisa, Lil' Jona… Prethodnih godina su na pozornici nastupila i druga velika imena, a zabilježeni su i poneki incidenti.

No, koliko izvođači na poluvremenu Super Bowla zarade?

Kako navodi USA Today, za 12 do 15 minuta nastupa, izvođači poput Rihanne, Madonne, Aerosmitha, Ushera i ostalih ne dobiju tek određenu svotu koju uvjetuje sindikat, ali ona je minimalna naprema onih koje inače zarade po nastupu.

No NFL ipak za nastup na poluvremenu izdvoji više miliona dolara kako bi napravili pravi spektakl. Forbes je tako naveo da cijela produkcija košta oko 10 miliona dolara, a navodno je The Weekend 2021. godine iz svog džepa platio sedam miliona dolara za show.

Kako im se onda to isplati? Računica je zapravo jednostavna. Poluvrijeme Super Bowla je jedna od najvećih pozornica u SAD, a izvođače gleda više od 100 miliona gledatelja širom zemlje.

"Najveća čast u mom životu je to što napokon mogu prekrižiti nastup na Super Bowlu sa svoje liste želja", nedavno je izjavio i sam Usher.

Prošlogodišnji nastup Rihanne je bio najgledaniji u historiji te ga je pratilo više od 120 miliona gledatelja. Njezine pjesme na streaming servisima su postale vrlo popularne. Lady Gaga također je dobila na popularnosti nakon svog nastupa 2017. godine te joj je prodaja albuma i pjesama skočila za čak 1000 posto nakon toga.