finansijske prevare

Znate li šta su fantomsko bogatstvo i taktika oskudnosti?

Prijevare su stare koliko i ljudski rod, a s vremenom, kako su se razvijale tehnologije, razvile su se i prevare koje se sve teže otkrivaju. Pogledamo li kroz historiju, postojali su različiti motivi za prevare, poput moći, slave ili bogatstva, a danas gotovo svakodnevno čitamo tekstove o prijevarama na internetu. No što su finansijske prevare i kada su nastale?

Finansijske prevare situacije su u kojoj osoba pretrpi financijski gubitak, bez obzira na visinu gubitka, zbog ulaganja na temelju obmanjujućih, nepoštenih ili lažnih poslovnih praksi. Problem prijevare spominje se još u Hamurabijevu zakoniku, gdje je istaknuta i kazna koja glasi ovako: Ako pastir kojemu je vlasnik povjerio ovce na čuvanje pogrešno prikaže prirodni prirast ovaca ili ih proda za novac, bit će proglašen krivim i bit će obavezan platiti vlasniku deset puta više od utvrđenoga gubitka.

Od početka ljudskog roda do danas evolucija nije uspjela iskorijeniti glad za novcem pa je tako u grčkoj mitologiji simbol prijevare lukavstva, laži i krađe bog Hermes, Zeusov sin kojeg se opisuje kao prevrtljivu varalicu, a proglašen je i zaštitnikom lopova. Kroz stoljeća prijevare su se razvijale kako se razvijalo društvo, ekonomija i finansije.