Ako ste se pitali

Znate li zašto hirurzi nose plave ili zelene uniforme? Razlog vam može spasiti život!

Postoji objašnjenje zašto, naprimjer, nemaju uniforme crvene boje

Većina nas se vjerovatno nikad nije zapitala zašto su ljekarske uniforme plave ili zelene. To je karakteristika koja se razumljivo zanemaruje kada se žuri na hitnu pomoć s bilo čime, od slomljene ruke do nekog drugog teškog stanja. Međutim, jedan TikToker sada tvrdi da ove zelenkaste nijanse nipošto nisu slučajnost ili modni odabir, već služe vrlo korisnoj svrsi.

Student urologije sa sjedištem u SAD-u, Hunter Norton, na TikToku je nedavno podijelio video u kojem objašnjava zašto, naprimjer, crvena boja ne dolazi u obzir.

@norton_fam Roses are red, surgical gowns/drapes are not #medicalstudent #medicaltiktok #medicalhumor #doctorsoftiktok #nursesoftiktok #fyp ♬ TEXAS HOLD 'EM - Beyoncé

To je prije svega zato što je crvena previše slična boji krvi, pa je teže uočiti u potencijalno opasnim situacijama po život - pogotovo kada je pacijent na operacijskom stolu. Objavljujući šaljivi video s igranjem uloga na svojoj stranici (@norton_fam) je objasnio: "Ako imamo krv na crvenoj uniformi, mislite li da bismo to mogli dobro vidjeti? "...Plus krv na svijetloplavom ili zelenom ne izgleda baš kao krv, pa je manje strašna."

Prema izdanju Today's Surgical Nurse iz 1998., ova praksa je bila norma u bolnicama još od ranog 20. stoljeća, nakon što je jedan hirurg pionir prešao s bijelih na zelene uniforme. Ljekari su u početku odabrali bijelu jer je to 'boja čistoće', ali Scienceline sugerira da zelena zapravo djeluje bolje, služi kao potpuni kontrast crvenoj i omogućuje da se krv odmah istakne.

Crvene uniforme su također izbjegavane jer mogu potaknuti nešto što je poznato kao 'alter efekt'. Odnosno, kada je oko dugo fokusirano na crvenu ili rozu boju mozak može postati neosjetljiv na tu boju pa tako crveni signali u mozgu nestaju. Gledajući na trenutak u zelene nijanse oko se lakše ponovno privikava na crvenu i time lakše uočava ljudska oštećenja u tijelu.

Hunterov TikTok susreo se sa stotinama iznenađenih korisnika, a mnogi su prethodno bili uvjereni da je zelena boja odabrana iz sasvim drugih razloga. Jedna je osoba napisala: "Mislio sam da je to dijelom zbog psihologije s pacijentima, da zelena i plava opuštaju i smiruju pacijente." Na to mu je odgovorio student urologije i dodao: "I to!"

Međutim, drugi obožavatelji koji također rade u medicinskoj struci, tvrdili su da su njihove bolnice odustale od trenda zelenih uniformi. "Ipak, u Australiji su crvene",komentirala je jedna osoba, a druga se uključila: "Ironično, filipinski Zavod za zaštitu od požara ima uniformu s kamuflažnim printom u narandžastoj boji."