MOŽETE UPASTI U PROBLEM

Znate li zašto je zabranjeno smijati se na slikama za ličnu kartu i pasoš

Kada se fotografiramo za privatne fotografije, često se nasmiješimo kako bismo izgledali ljepše. Međutim, znate li zašto se na fotografijama za pasoš ili ličnu kartu ne smijete nikada smijati?

Naime, često je zabranjeno smijanje na fotografijama za pasoš jer može ometati preciznost biometrijskog skeniranja potrebnog za izradu pasoša. Čip na pasošu sadrži biometrijske podatke o vlasniku, a ti podaci se dobivaju iz fotografije. Kada se fotografija skenira, računa se udaljenost između očiju, vrha nosa i brade kako bi se stvorila matematička "karta" ili algoritam lica. Nošenje naočala ili izražavanje preširokog osmijeha može ometati preciznost ovog algoritma.

Možete upasti u ozbiljan problem

Kada prolazite kroz e-vrata na aerodromu, kamera skenira vaše lice i izračunava dimenzije vašeg lica kako bi provjerila odgovaraju li one onima na fotografiji u vašoj putovnici. Ako se dimenzije lica koje su skenirane na aerodromu ne podudaraju s onima na vašem pasošu, možete se naći u ozbiljnom problemu.

Ovaj postupak je važan za sigurnost putnika i sprječavanje neovlaštenog pristupa putovanjima. Stoga je važno slijediti upute za fotografiranje za pasoš kako bi se osigurala tačnost biometrijskih podataka i izbjegle moguće poteškoće prilikom putovanja.