Vijesti

Žuljević: Predložene izmjene Zakona o radu Vlade FBiH su katastrofa

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda, mišljenja je kako predložene izmjene Zakona o radu FBiH treba srušiti u Parlamentu, jer je jasno da one gase i minimum dostojanstva života u ovoj zemlji.

„Svašta su radnici u ovoj zemlji prebacili preko leđa, ali da ih se odredbama izmjena Zakona o radu doslovno pretvara u status hangarske mašine, s kojom će poslodavac moći raditi šta hoće je vrhunac kapitalističkog bezobrazluka

Na poziv Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, imao sam čast da učestvujem na radnom sastanku čija je tema bila prijedlog za izmjene i dopune Zakona o radu Federacije BiH.

Cilj ovog sastanka je također bila i prezentacija predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH koje su Vladi Federacije BiH uputili Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine i Gender centar Federacije BiH.

Drago mi je da postoji opšti konsenzus kako su izmjene Zakona o radu koji je dostavljen od strane Vlade FBiH apsolutno neprihvatljive, jer se radi o lošim rješenjima u trenutku u kojem smo se kao društvo našli.

Generalno, sve izmjene očigledno idu na štetu prava, statusa i položaja radnika, gdje postoji ozbiljna opasnost ogromne zloupotrebe, sve pod izgovorom vanrednog stanja.

Međutim, jasno je da ovdje očigledno imamo tajni dogovor preko leđa radnika i to između države koja smanjuje pritisak na sebe i izbjegava odgovornost za nezaposlene, te pojedinih poslodavaca koji hoće da otpuštaju, ali u ovom momentu im paradoksalno sama država zakonski kreira ambijent kupujući im vrijeme u smislu ispunjavanja formalnih kriterija za ostvarivanje planiranih mjera poticaja.

Nijednoj zemlji u okruženju, a koliko znam ni šire, nije palo na pamet da krene sa ovakvom inicijativom.

Između ostalog, poslodavcu se ovim izmjenama i dopunama Zakona daju toliko široka ovlaštenja koja granice sa robovlasničkim konceptom u smislu potpune degradacije radničkih prava i njihove apsolutno nesigurne perspektive.

Zakonom bi se dodatno derogirali važeći kolektivni ugovori, jer bi se na svako pitanje koje je različito (povoljnije) uređeno kolektivnim ugovorom, primjenjivao ovaj Zakon što je od ranije jasno više puta proglašeno neustavnim.

Vlada je po ko zna koji put bez puno pameti odlučila praktično kapitalistički, kao i uvijek do sada, prelomiti problem preko koljena tako da najveći teret ovog stanja opet podnesu radnici.

Stvarno ne mogu da vjerujem da postoji iko ko ima hrabrosti podržavati rješenja u ovako nemoralnom zakonu, koji podrazumijeva to da radnik, izložen svim mogućim rizicima uključujući i zarazu, radi za 300 KM ili ide na čekanje, na neplaćeno, i da ga još ubjeđuju da je to za njegovo dobro, i da tako treba jer je kriza.

Očigledno se donosi Zakon koji ima namjeru varati statistiku poigravajući se životima radnika i njihovih porodica, jer ako Zakon bude usvojen to će značiti da će statistički podaci pokazivati znatno manji broj nezaposlenih.

Na kraju, sve je jasno kada se uzme u obzir izjava premijera Vlade FBiH u kojoj je intencija izmjena Zakona stvoriti okvir da se bez problema mogu smanjivati plate i da još jednom podsjeti na svoju jedinstvenu logiku kako ljudi ne ostaju bez posla, nego se smanjuje zaposlenost“, naveo je Žuljević.