New York

Žustra rasprava u UN-u o BiH. Ruski ambasador: Ovo vodi u krvavi sukob. Ambasador SAD: Nastavljamo sa sankcijama, Dodik je najveća prijetnja

U Vijeću sigurnosti UN-a traje rasprava nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pročitao svoj izvještaj.

Posebno su bile zanimljive rasprave predstavnika Rusije, SAD, Velike Britanije i Kine.

Prvi među njima govorio je predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja.

On je kazao da se izvještaj Schmidta mora čitati iz sve ono što je govorila Željka Cvijanović, te je istakao kako se iznose stvari koje nisu prošle u Predsjedništvu BiH i da to nije žalosni događaj već praksa.

"Antidemokratski, antiustavni sistem je napravljen u BiH, a samo jedan predstavnik to radi, i time se potkopava nadležnost Predsjedništva. Zato je to teško kršenje Dejtona. To može dovesti do novog krvavog sukoba koji ugrožava stabilnsot države, ali oni i dalje pokušavaju ovdje da provedu zapadnjačke ideje unitarne države. Ali zanemarivanje interesa Srba u državi, koji se protive zapadnim interesima, potkopava se ovlaštenje člana Predsjednitšva", rekao je ruski ambasador.

On je rekao da je RS u problemima jer su brojni predstavnici pod finansijski i političkim sankcijama.

"Tako se stvara kriza. RS sada nije sretna zbog toga ni sprsko stanovništvo. Sad ih se optužuje za separatističko djelovanje, a neki ih smatraju genocidnim narodom.

Niko ne treba da bude zaluđen ovom zapadnjačkom retorikom, a BiH, donosno Banja Luka insistira da će štititi Dejton i Ustav. Zato treba pažljivo pročitati i izvještaj RS o situaciju BiH kako bi se shvatila slika. Mi vidimo napore Zapada da se uništi sve što je urađeno posljednjih godina i da se pogorša klima u BiH i sve se poduzima da se napravi jedna kolonijalna zajednica. Mi pozivamo na činjenicu da je Schmidt instrument te politike. On nema pravo da se obrati ovdje. On nema mandat Vijeća sigurnost. Također on predstavlja ovo na subjektivan način i ja se nadam da će ovo Vijeće donijeti brzo odluku da zatvori OHR pogotovo u državi koja želi biti suverena članica EU", rekao je ambasador Rusije.

Dalje je kazao kako je Rezolucija o Srebrenici zaobišla Predsjedništvo BiH te da je to u suprotnosti sa Ustavom BiH.

"Činjenica je da ovaj nacrt ne uživa povjerenje svih u zemlji, to je također potvrdila i Cvijanović, a dovela je do protesta na ulici, a Njemačka i drugi koji su sponzori insistiraju na pomirenju. Njemačka je advokat žrtava genocida a oni su to počinili dva puta u 20. stoljeću", istakao je on.

"To je sada jedan pakao. I to se dešava od raspada Jugoslavije, od bombardovanja Srba u Sarajevu", rekao je on.

Nakon njega govorio je predstavnik SAD Robert Wood.

"Stabilost BiH je ključna za osiguranje stabilnog regiona. Dejton je ustanovio EUFOR i OHR. Ured visokog predstavnika i dalje igra vitalnu ulogu.

Visoki predstavnik i njegov ured su presudni za osiguravanje nastavka funkcioniranja institucija koje žele neki političari da potkopaju.

SAD i dalje podržavaju suverenitet i integritet BiH. Potpuno podržavamo VP i njegove ovlasti uključujući i bonske.

Korištenje bonskih ovlasti je komplementarno sa evropskim integracijama", rekao je Wood.

Dalje je naveo da je odluka Vijeća EU o otvaranju pregovora promijenila uloge i prioritete.

"Rizik od propuštanja prilika ne može se dovoljno naglasit. Brojni su izazovi, retorika i secesionistička retorika. Milorad Dodik posebno je nastojao potkopati državne institucije, poziva na disoluciju. Njegove opasne akcije prijete stabilnosti BiH i bit ću jasan.

Historijska je činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid. To je pravni zaključak koji je potvrdio Međunarodni krivični sud i Sud prave. Komemoracija i prihvatanje činjenica su važni da se ide naprijed ka pomirenju", naveo je Wood.

Potom je opet najavio sankcije SAD.

"SAD će nastaviti koristi sva raspoložive alate, ukljukujući sankcije protiv onih koji su uključeni u korupciju i narušavanje Dejtona", istakao je Wood.

Ambasador Velike Britanije James Kariuki naveo je da je najveća opasnot Milorad Dodik i političari iz RS.

"Najvaća opasnost je u pojedinom političari RS koji žele disoluciju. Prijete povlačenjem iz ustavnog i pravnog sistema BiH i kreiranjem paralelnog sistema u RS.

Zabrinuti smo zbog nestabilne političke situacije što uključuje negiranje genocida i veličanje zločinaca", rekao je Kariuki.

Predstavnik Kine kazao je da je BiH u teškoj ekonoskoj situaciji.

"To nije za optimizam. Da bi postigli rast, BiH mora dozvoliti svim etničkim grupama da učestvuju. Već neko vrijeme BiH je žrtva postupaka koji to stopiraju. To je traumatizirana zemlja i međunarodna zajednica mora posmatrati. EU mora imati ključnu ulogi i izbalansiran stav i promovirati pomirenje. Treba se uzdržati zauzimanja strane i provođenja sankcija. Naš stav o visokom predstavniku je nepromijenjen, zabrinuti smo zbog korištenja bonskih ovlasti. Ove godine je Schmidt iskoristio bonske ovlasti da izmjeni Izborni zakon što je dovelo do podjela. Nedavno je tripatidni sistem narušen, a opet Schmidt navodi da je vanjska politika bolje usklađena nego ranije. To se ne slaže sa činjenicama.

Sljedeće sedmice Generalna skupština će razmatrati Rezoluciju o Srebrenici. Kina je pozivala da sponzori razgovaraju i idu na osnovu koncenzusa. Za sada postoje velike razlike, on nije u skladu sa politikama pomirenje. On nije dosljedan sa željom da se ide ka pomirenjem u regionu. Nadam se da će strane naći rješenje.

Za zaključak. Kina Poštuje integritet BiH ali i nezavisan izbor naroda za budućnost. Nadamo se da će sve zajednice u BiH osnažiti dijalog i ostvariti pomirenje i povjerenje. Kina će nastaviti svoju opredijeljenost da izgradi prijateljske odnose i imati konstruktivnu ulogu", naveo je predstavnik Kine.