Svijet

Zvaničnici Kremlja tajno kontaktirali Zapad. Šef zloglasnih plaćenika Jevgenij Prigožin prijetnja Putinu?

Paravojna Wagner grupa, na čijem je čelu Jevgenij Prigožin, igra važnu ulogu u navodnoj borbi za vlast u Kremlju oko ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istraživački centar Instituta za proučavanje rata (ISW) danas je objavio svoju najnoviju procjenu ključnih pitanja u ratu. To predstavlja intrigantno štivo, prenosi Sky News.

Prigožin nastavlja stjecati moć

Citirajući komentare šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Kirila Budanova, objavljene nešto ranije, jedan dio analize usredotočen je na šefa paravojne grupe Wagner.

“Prigožin nastavlja stjecati moć i uspostavlja vojnu strukturu paralelnu s ruskim oružanim snagama. To bi moglo predstavljati prijetnju Putinovoj vladavini – barem unutar informacijskog prostora”, objavio je ISW.

“Ruski milblogeri (vojni blogeri) objavili su da Prigožin sponzorira formiranje dobrovoljačke vojske bazirane na Wagneru. Nju je regrutirao ruski ratni zločinac i bivši oficir Federalne sigurnosne službe (FSB) Igor Girki.

On je strastveni kritičar ruske više vojne komande. Istaknuta je osoba među ruskim ultranacionalistima koji su sudjelovali u aneksiji Krima”, dodaje se u izvještaju.

Dalje se tvrdi da Jevgenij Prigožin ima jedinstveno povoljan položaj unutar ruske državne strukture i informacijskog prostora. To mu omogućava da proširi svoju podršku u Rusiji, lakše od osramoćenog ruskog vojnog vrha.

“Prigožin može slobodno promovirati sebe i svoje snage dok kritizira zvaničnike Kremlja ili ruskih oružanih snaga.

Putin ovisi o Wagnerovim snagama u Bahmutu

Putin ovisi o Wagnerovim snagama u ukrajinskom Bahmutu. Vjerovatno pokušava umiriti Prigožina uprkos činjenici da Prigožin potkopava konvencionalnu rusku vojsku.”

Navodi se da Prigožin također ima koristi od toga što formalno ne zauzima odgovornu poziciju u Rusiji.

“On ne komanduje nijednom osovinom u Ukrajini niti je zadužen za bilo kakve veće birokratske obaveze.

Može slobodno kritizirati one koji su na položajima vlasti. A nema straha da bi bilo ko mogao ukazati na nešto za što je on posebno odgovoran, a nije postigao.”

Drugi dio analize kaže da je malo vjerovatno da Rusija priprema neposredni napad prljavom bombom u Ukrajini.

Zakulisne mahinacije u Kremlju

Inače, izvještaji o zakulisnim mahinacijama u Kremlju, uključujući sugestije o uroti određenih osoba koje smatraju da je položaj Vladimira Putina sve ranjiviji, postali su sve češći nakon ilegalne aneksije četiri regije Ukrajine.

Već spomenuti šef ukrajinske vojne obavještajne službe Budanov vjeruje da je ta odluka “zapalila raskol unutar Kremlja”.

“Raskol će se vjerovatno intenzivirati kako Ukrajina oslobađa više teritorije”, tvrdi Budanov.

On navodi da ruska elita u Kremlju uglavnom nije podržala aneksiju Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti.

Kontaktiraju zapadne kolege

To je mnoge zvaničnike potaknulo da kontaktiraju svoje zapadne kolege kako bi izrazili nezainteresiranost za nastavak rata u Ukrajini.

Prema Ukrajincu, pojedini predstavnici Kremlja počeli su svojim zapadnim kolegama predlagati pregovore s Ukrajinom.

ISW smatra da je ova tvrdnja “u skladu sa zapadnim izvještajima o direktnim kritikama Putinu unutar Kremlja manje od sedmicu nakon aneksija”.

Također se ističe da su Telegram kanali povezani s Wagner grupom primijetili pojavu proratnih i propregovaračkih frakcija unutar Kremlja u istom periodu.

“Ova opažanja povećavaju mogućnost da nagovještaji o spremnosti Kremlja da se uključi u ozbiljne pregovore možda ne odražavaju Putinova vlastita stajališta.

Umjesto toga, mogu biti dio napora onih koji su izgubili unutrašnju raspravu s njim da uvjere Zapadu i Ukrajine ponude ustupke u nadi da će ga privesti njihovom stajalištu”, zaključuje se u analizi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare