Klađenje

Zvijezda Juventusa suspendovana na sedam mjeseci u aferi koja potresa Italiju

Počeo je rasplet skandala koji trese Italiju

Veznjak Juventusa Nicolo Fagioli, od kojeg je počela velika afera koja potresa Italijanski nogomet, saznao je suspenziju za aktivno i nedozvoljeno učestvovanje u klađenju.

Italijanska nogometna liga (Serie A Calcio) potvrdila je da će Fagioli biti suspendovan na sedam mjeseci zbog ilegalnog klađenja, nakon što je postigao nagodbu s tužiteljima i priznao krivicu.

Ovaj 22-godišnjak je tako značajno smanjio uobičajenu minimalnu kaznu od tri godine zabrane igranja nogometa za takve prekršaje. Priznao je krivicu i aktivno je sarađivao s dužnosnicima te tako pomogao u istrazi.

Sky Sport je ekskluzivno objavio da je Fagioli danas priznao krivicu, a koja je naknadno i potvrđena. Službena kazna iznosi 12 mjeseci zabrane, ali je pet mjseci od toga ukinuto u praksi pa će s terena odsustvovati ukupno sedam mjeseci.

Uz to, morat će platiti 12.500 eura te će šest mjeseci morati ići na liječenje kako bi iskorijenio ovu lošu naviku. Time je njegova sezona završena, ali je kazna mnogo blaža od one koja mu je mogla uništiti cijelu karijeru.

No, to je samo početak velikog kladioničarskog skandala koji potresa Italiju. Više od 40 italijanskih nogometaša uključeno je u istragu, uključujući i dvije velike zvijezde reprezentacije Sandra Tonalija (Newcastle) i Nicola Zaniola (Aston Villa).

Svoj trojici nogometaša zaplijenjeni su telefoni i drugi uređaji. Očekuje se da naredni svoju kaznu sazna Tonali, ali kako je i on sarađivao s tužilaštvom, mogao bi dobiti blažu kaznu od očekivane.