Vijesti

Prema Srebrenici krenuli i motociklisti iz Bihaća

Više od stotinu motociklista iz Unsko-sanskog kantona (USK) i nekoliko evropskih zemalja jutros je s Gradskog trga u Bihaću krenulo na 10. Moto-maraton "Bihać - Srebrenica".

Potpredsjednik Organizacionog odbora Fuad Komić naveo je da na prvu današnju etapu kreće više od 100 motociklista iz svih gradova i općina Unsko-sanskog kantona, ali i gosti iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Švedske.

"Do Sarajeva bi nam se trebalo pridružiti još stotinu motociklista, dok bi sutra u Memorijalni centar Potočari trebalo ući i do 400 učesnika moto-maratona. Svake godine idemo sa istim ciljem i motivom, a to je odavanje počasti svim žrtvama genocida u Srebrenici", kazao je on.

Vesna iz Slovenije prvi put učestvuje u Moto-maratonu "Bihać - Srebrenica", a stigla je na preporuku brojnih motociklista iz susjednih zemalja.

"Svi su mi rekli da se to mora doživjeti, jer moje kolege širom Evrope ne propuštaju ovaj događaj. Idem isključivo sa željom da se zajedno sa svim bajkerima poklonim žrtvama i na neki način doprinesem podsjećanju na svu patnju, ali i herojstvo Srebreničana", rekla je učesnica ovogodišnjeg moto-maratona.

Mithad Duraković koji živi i radi u Njemačkoj svake godine motociklom ide u Srebrenicu.

"To ja najmanje što mi bajkeri možemo uraditi kako bismo se poklonili i iskazali poštovanje svim žrtvama rata, a naročito genocida u Srebrenici. Svake godine dolazim i tako će biti dok god mogu", podvukao je on.

Dolazak motociklista u Sarajevo očekuje se danas u poslijepodnevnim satima.