Objašnjava psihologinja

2000 godina star korejski koncept razmišljanja nam može pomoći da živimo sretnije. Evo kako

Jeong je dio korejske kulture više od 2000 godina. Riječ je o načinu razmišljanja koji nam može pomoći da živimo sretnije, objašnjava za CNBC psihologinja Jihee Cho.

"Jeong se prvenstveno razvija kroz zajednička iskustva. Kada prema nekome razvijete osjećaj Jeonga, želite ga zaštititi i pomoći mu. Svoje pacijente često upoznajem s tim konceptom jer svi žudimo za ljubavlju, ali često nam bježi jer danas živimo užurbanim životima", rekla je.

Svakodnevno prakticiranje Jeonga može dovesti do sretnijeg života. Evo kako.

Redovito planirajte kvalitetno vrijeme s voljenima

Dr. Cho savjetuje da u svoje kalendare zabilježite termine za razgovor ili druženja s obitelji i prijateljima. Kvalitetno provedeno osobno vrijeme njeguje odnose na način na koji digitalna komunikacija ne može. Omogućuje nam ponovno povezivanje, razmjenu iskustava, podršku i njegovanje osjećaja pripadnosti.

Ponudite pomoć i podršku

Psihologinja savjetuje da pronađete osobu u svom susjedstvu koja treba pomoć. To može biti vožnja do trgovine, priprema i dostava obroka, pomoć u kućanskim poslovima ili samo slušanje bez osuđivanja.

Stvorite smislena zajednička iskustva

Okupite ljude i stvarajte uspomene kroz zajedničke interese i timski rad.

Prihvatite ranjivost

Kod Jeonga su važne otvorenost i autentičnost. Postavite si cilj da podijelite svoje misli, emocije i iskustva, čak i ako se zbog toga osjećate izloženo ili nesigurno. Kad otpustimo taj strah, stvaramo prilike za bolje razumijevanje sebe i drugih.

Budite prisutni i slušajte

Jeong naglašava vrijednost obraćanja pažnje i potpune prisutnosti. Jednostavan način da to učinite je ostaviti po strani stvari koje vam odvlače pažnju i aktivno slušati što drugi imaju za reći.