napadi iz sjene

21 godinu nije bilo atentata na evropske čelnike. Napad na Fica prvi je od ubistva Đinđića

Premijer Slovačke Robert Fico ranjen je jučer u atentatu kada je na njega pucano u ispred zgrade Vlade Handlovi. Operiran je, i kako su netom poslije operacije saopćili, u stabilnom je stanju,

Slovački mediji navode da je ubica bio 71-godišnji muškarac, čiji je sin u šoku i nevjerici izjavio da mu otac jeste nasilniji po prirodi, ali da nije psihijatrijski slučaj.

Dok su pokušaji atentata na lidere u Evropi bili relativno rijetki u posljednjih 50 godina, brojni istaknuti evropski političari bili su meta napada u posljednjim decenijama, podsjeća Reuters.

Pa, krenimo redom.

Švedska ministrica vanjskih poslova i vodeća socijaldemokratska političarka Anna Lindh smrtno je ranjena u ubodu nožem u robnoj kući u centru Stockholma u septembru 2003. Napadač je uhapšen dvije sedmice kasnije i osuđen na doživotnu robiju.

U našem regionu još pamtimo mart 2003. godine kada je srbijanski premijer Zoran Đinđić ubijen u Beogradu. Đinđić je bio prozapadni političar koji je predvodio svrgavanje autokrate Slobodana Miloševića 2000. godine.


Godinu prije ubistva srbijanskog premijera francuski predsjednik Jacques Chirac preživio je pokušaj atentata u julu 2002. godine nakon što je napadač ispalio hitac na njega, ali je promašio dok je pregledavao trupe na Dan Bastilje.


Iste godine poznati nizozemski političar koji je bio kritičan prema imigraciji i islamu Fortuyn je ubijen u maju 2002. godine, devet dana prije općih izbora. Ubio ga je aktivista za prava životinja.


Čuveni njemački političar, neumoljivi Wolfgang Schauble ostao je djelimično paraliziran nakon što je tri puta upucan u predizbornoj kampanji samo nekoliko dana nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.
Nastavio je da služi kao član njemačkog parlamenta, 50 godina. Umro je prošle godine.


Švedski socijaldemokratski premijer Olof Palme ubijen je na ulici u centru Stokholma u februaru 1986. dok je išao kući sa suprugom nakon večeri u kinu. Osumnjičeni, koji je osuđen 1988. godine, na kraju je po žalbi oslobođen optužbi.


Britanska premijerka Margaret Tačer, zvana Čelična dama, za dlaku je izbegla ogromnu eksploziju u hotelu u kojem je boravila u Brightonu u Engleskoj. Pripadnici Privremene Irske republikanske armije (IRA) postavili su bombu dugog odgađanja u hotel uoči konferencije Konzervativne stranke.
U eksploziji je poginulo pet osoba.


Papa, koji je rođen u Poljskoj, upucan je na Trgu svetog Petra u srcu Vatikana u maju 1981. Zadobivši dvije prostrelne rane, ipak se izvukao, a nekoliko godina kasnije njegov napadač je zatražio i dobio pomilovanje od italijanskog predsjednika Carla Ciampija.


Stigli smo i do bivšeg premijera i predsjednika italijanskih demokršćana Alda Moroa kojeg su oteli pripadnici krajnje lijeve militantne grupe Crvene brigade u martu 1978., koji su tražili oslobađanje zatvorenika u zamjenu za njegovo oslobađanje. Dva mjeseca kasnije pronađen je mrtav u prtljažniku automobila.


Ubrzo nakon što je postao španski premijer u posljednjim godinama prije smrti desničarskog diktatora Francisca Franka, Luis Carrero Blanco ubijen je u bombaškom napadu na ulici u Madridu od baskijske nacionalističke militantne grupe ETA.