Vijesti

Hiljade antifašista obilježile 79. godišnjicu bitke na Sutjesci

U Dolini heroja na Tjentištu jučer se okupilo više hiljada antifašista iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, a sada samostalnih država, kako bi obilježili 79. godišnjicu od slavne bitke na Sutjesci. Skup je organizovao Savez antifašista i boraca NOR-a u Bosni i Hercegovini.

"Položeni su vijenci i cvijeće brojnih delegacija antifašista, te je održan prigodan umjetnički program. Vala istaći da je i na Sutjesci, kako to već postaje praksa položen zajednički vijenac svih šest antifašističkih saveza država nastalih raspadom Jugoslavije.

Položili su ga zajedno predsjednici saveza. Slijedom te prakse, kako je ranije dogovoreno, na ovakvim skupovima neće biti šest obraćanja nego će to činiti jedan predstavnik u ime svih", saopćeno je iz UABNOR-a Mostar.

Obilježena 79. godišnjica bitke na Sutjesci

Ranije je dogovoreno da se u Dolini heroja obrati Sead Đulić, predsjednik SABNOR u BiH.

"Ova praksa naišla je na plebiscitarnu podršku prisutnih antifašista, ali i pokazala jedinstvo antifašističkog pokreta i poslala snažnu poruku građanima i političarima u svim državama regiona. U obraćanju nadahnutom Sead Đulić je upravo insistirao na jedinstvu antifašističkog pokreta i njegovoj okrenutosti budućnosti, crpeći snagu i nadahnuće iz jedinstva Titovih partizana i herojstva sa Sutjeske.

Posebno oduševljenje svih prisutnih izazvalo je pozdravljanje dvojice partizana sa Sutjeske, Ive Karamatića i Petra Perišića, kurira legendarnog Save Kovačevića. Bilo je dirljivo vidjeti suze heroja Sutjeske", navedeno je.

U programu, koji je vodila Aida Krehić, učestvovali su hor RKUD „Proleter“ iz Sarajeva, Škola gitare „Galeb“ iz Jablanice i sjajni KIC POP hor iz Podgorice.