Svijet

Horor u Indijani: Čuvar prodao robijašima ključeve ženskog dijela zatvora, desetine žena napadnuto

Grupa od 28 žena podnijela je tužbu tvrdeći da su u više navrata silovane u zatvoru u južnoj Indijani nakon što je zatvorski službenik prodao ključ ženskog krila jednom muškom zatvoreniku.

Odjel šerifa okruga Clark, bivši zatvorski službenik David Lowe i neimenovano osoblje zatvora u Jeffersonvilleu tužile su dvije žene.

Lowe se također suočava s odvojenim optužbama za krivično djelo nakon što je prošlog oktobra uhapšen u vezi s užasnim incidentom, gdje je zatvorenicima omogućio pristup drugim dijelovima zatvora u zamjenu za 1.000 dolara.

Desetine žena bile su podvrgnute "noći terora" od muških zatvorenika, koja je trajala najmanje dva sata 24. oktobra 2021.

Muškarci su koristili ključeve koje im je dao Lowe za pristup ženskom krilu gdje su pokrili lica tako da ih se nije moglo identificirati, te prijetili da će ozlijediti zatvorenice ako pritisnu taster za hitne pozive.

Dvadeset žena podnijelo je tužbu protiv šerifa Jameya Noela. Još osam žena također tuže šerifov odjel, Lowea i neimenovano zatvorsko osoblje.

U obje građanske tužbe se navodi da je Lowe muškim zatvorenicima dao ključeve ženskih zatvorskih jedinica u zamjenu za novac. Navodni napadi trajali su satima, a silovane su najmanje dvije žene.

"Iako je incident uključivao više muških pritvorenika i desetine žrtava tokom dužeg vremenskog razdoblja, niti jedan zatvorski službenik na dužnosti te noći nije se pojavio", navodi se u tužbi i dodaje da je postojao i video nadzor.