Svijet

Pelosi napustila Tajvan, dok Kina zvecka oružjem

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi napustila je Tajvan nakon kratke, ali kontroverzne posjete.

Pelosi, najviša američka političarka koju je posjetila otok u posljednjih 25 godina, otputovala je u srijedu nakon sastanka s tajvanskim čelnicima u glavnom gradu Taipeiju.

No njena posjeta, u sklopu šire azijske turneje, izazvala je bijes u Pekingu nakon što je ignorirala upozorenja Kine da ne putuje na otcijepljeni otok.

Neće dobro završiti

Tajvan ima samostalnu vlast - ali Kina ga vidi kao otcijepljenu pokrajinu "koja će se s vremenom ujediniti s njom".

Optužujući Sjedinjene Američke Države za "kršenje kineskog suvereniteta pod krinkom takozvane demokratije", kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je:

"Oni koji se igraju vatrom neće dobro završiti, a oni koji vrijeđaju Kinu bit će kažnjeni."

Posjeta visokog američkog demokrate nije odobrio njen stranački kolega, predsjednik Joe Biden, koji je rekao da američka vojska smatra da to "trenutno nije dobra ideja" usred pojačanih napetosti između dviju zemalja.

SAD hoda po diplomatskoj žici sa svojom politikom prema Tajvanu, prenosi BBC.

S jedne strane, pridržava se politike "Jedne Kine", koja priznaje samo jednu kinesku vladu, dajući joj formalne veze s Pekingom, a ne s Tajvanom. S druge strane, održava "čvrste neslužbene" odnose s otokom, što uključuje prodaju oružja za odbranu Tajvana.

Vojne vježbe

Kao predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD, Pelosi je druga u redu za predsjednicu SAD, iza potpredsjednice Kamale Harris.

Kao odgovor na ovu posjetu, Kina je najavila ono što je nazvala "nužnim i pravednim" vojnim vježbama u morima oko 16 kilometara od Tajvana.

Vježbe - koje će započeti u četvrtak i trajati pet dana - odvijat će se u nekim od najgušćih svjetskih plovnih puteva i uključivat će "gađanje bojevom municijom velikog dometa".

Kinesko ministarstvo odbrane priznalo je da bi neke vježbe mogle probiti tajvanske teritorijalne vode. Proteklih dana kineski ratni avioni odvažili su se sve do centralne crte, neslužbene granice koja razdvaja Kinu i Tajvan u vodama između njih.