Tehnologija

Trumpova društvena mreža nakon racije FBI dostigla neslućenu popularnost

Društvena mreža Donalda Trumpa, Truth Social, porasla je u popularnosti nakon racije istražitelja FBI-a na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Aplikacija se popela za 66 mjesta u Apple App storeu, sa broja 76 na 15 mjesto, 9. augusta, dan nakon što su agenti pretražili njegov dom. Tražili su kutije s povjerljivim podacima koji su tamo odneseni nakon što je završio Trumpov mandat na dužnosti predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogi su korisnici objavljivali ljutite poruke o FBI-u, a vjeruje se da je jedan izveo napad na prostorije Ureda.

Trump je koristio Truth Social kao glavno mjesto za dijeljenje svojih razmišljanja o raciji.

Bivši predsjednik pokrenuo je Truth Social nakon što je suspendiran s Twittera zbog svojih komentara tokom nereda na Kapitolu, kada su njegove pristaše upale u američki Kongres 6. januara 2021.

Platforma je počela raditi u Apple App storeu 21. feburara ove godine, no mnogi su bili na listi čekanja i nisu se mogli prijaviti do kraja aprila.

Prema podacima koje je prikupio Similarweb, digitalna obavještajna platforma, a koje je podijelio sa Sky Newsom, i aplikacija i web stranica Truth Social bilježe porast popularnosti od racije.

Aplikacija je nakratko zauzela prvo mjesto kada je lansirana i nakon brisanja liste čekanja korisnika.

Truth Social bio je na najnižem mjestu - #76 - na dan racije. Dan nakon toga skočio je na #15 i uživao u ponovnoj popularnosti jer je Trump nastavio objavljivati ​​niz poruka na platformi.

Broj dnevnih preuzimanja porastao je s 1.386 na 6.545 danima nakon racije. Ovi brojevi su mali u uporedbi s prethodnim brojkama preuzimanja.

Broj pregleda web verzije Truth Sociala počeo je naglo rasti na dan racije.