BHDoktor

Osam znakova da organizmu nedostaje cink. Ovo su namirnice u kojima ga ima najviše

Kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka.

Saznajte u kojoj ga hrani ima najviše i koji su znakovi da ga u organizmu nedostaje.

Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij.

Cink ima nekoliko važnih uloga u organizmu. Između ostalog, doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3.

Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sistema, diobi stanica, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena, koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.

Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani, prenosi Zadovoljna.hr.

Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka, što znači da je važno redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.

Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku:

  • akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
  • nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika
  • respiratornih i gastrointestinalnih problema
  • gubitka apetita
  • letargičnosti
  • gubitka kose
  • sporog zarastanja rana
  • opadanja kose

S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u tijelu apsorbira puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica.

10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

  • Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)
  • Školjke (kamenice, rakovi, škampi)
  • Mahunarke (slanutak, leća, grah)
  • Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)
  • Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščići i bademi)
  • Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)
  • Jaja
  • Cjelovite žitarice
  • Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)
  • Tamna čokolada