Svijet

Jedan od najbogatijih ljudi svijeta odlučio kome će povjeriti carstvo teško 224 milijarde dolara

Indijski milijarder Mukesh Ambani iznio je planove da svoje prostrano poslovno carstvo preda svojoj djeci, ali insistira na tome da nema namjeru otići u mirovinu u skorije vrijeme.

Ambani (65) iznio je plan nasljeđivanja, obavijestivši dioničare u svom konglomeratu Reliance Industries da su njegovo troje djece "prvi među jednakima" i da ih "svakodnevno nadgledaju naši viši čelnici, uključujući mene", prenosi CNN.

Nova generacija

Ambani, predsjednik i promotor Reliance Industriesa, ima kćerku Ishu i dva sina, Ananta i Akasha.

Prema najnovijoj prijavi berzi u Mumbaiju, Ambani i njegova poorodica te njihove povezane kompanije kontroliraju gotovo 51% konglomerata.

"Naši čelnici nove generacije pouzdano preuzimaju uzde u poslovanju", rekao je drugi najbogatiji čovjek Azije na sastanku.

Dok je Ambani naslijedio naftni posao od svog oca prije dvije decenije, posljednjih je nekoliko godina on proveo fokusirajući se na tehnologiju, obnovljivu energiju i maloprodaju.

Pokrenuo je Reliance kao mobilnu mrežu 2016. Od tada je prikupio preko 400 miliona korisnika te razvio niz novih djelatnosti. Reliance Industries sada vrijedi 224 milijarde dolara, na temelju vrijednosti na berzi.

Ambani je 11. najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom od preko 90 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Žestoka svađa

Tajkun je rekao da još ne ide u mirovinu i da će "nastaviti pružati praktično vodstvo". Iako je u indijskim medijima bilo mnogo nagađanja o tome ko će naslijediti Ambanijevo carstvo, ovo je prvi put da je on dao službenu izjavu o ulogama koje će njegova djeca imati tokom tranzicije.

Ambanijev otac, Dhirubhai, umro je 2002. bez testamenta. Njegova smrt izazvala je žestoku svađu između Ambanija i njegovog mlađeg brata, Anila, oko kontrole nad carstvom.

Mukesh Ambani na kraju je preuzeo glavnu naftnu i petrohmijsku imovinu, dok je njegov brat preuzeo kontrolu nad novijim pothvatima, uključujući telekomunikacijske i digitalne poslove.