Sport

Paris PSG-a prozvao Barcelonu zbog velikih dugova, a “zaboravio” na svoj klub

Predsjednik francuskog prvaka Parisa Saint Germaina Nasser Al-Khelaifi pozvao je na poštovanje pravila kako bi se spriječilo da se fudbalski klubovi previše zadužuju, jer dug "je opasnost".

Predsjednik Udruženja evropskih klubova (ECA) je također govorio protiv evropske Superlige i uputio prikrivenu kritiku španskoj Barceloni zbog njenog velikog duga.

Vještačke injekcije

Rekao je to bez ironije, uprkos obilju "vještačkih" finansijskih injekcija koje njegov PSG dobija od katarske vlade kako bi se održao na površini.

Bilo bi neophodno "stvoriti pravila koja štite evropske klubove" od zaduživanja, insistirao je Katarac virtuelnog sastanka organizovanog u sjedištu Portugalske fudbalske federacije (FPF) u Lisabonu.

Podsjetio je da je "za vrijeme pandemije fudbal opstao zahvaljujući ulaganju" i da "u suprotnom ne bi uspio da prebrodi situaciju".

Međutim, istakao je da je "veliki broj klubova izgubio mnogo", što je dovelo do toga da su "duboko u dugovima", te napomenuo da postoje timovi koji imaju 1,8 milijardi eura duga - bez navođenja imena.

"Ovo je opasnost za sport," upozorio je Al-Khelaifi.

Također je istakao da će, ako fudbal ne privuče investicije, one ići u druge sportove.

Svijetla budućnost

Uprkos tome, predvidio je "svijetlu" budućnost fudbala i pozvao na razmišljanje "izvan okvira", da budu "kreativniji" i da izazovu više interesovanja među navijačima.

On je ustvrdio da je "ekosistem fudbala mnogo veći od samo dva ili tri kluba" i da je "veoma važno da ljudi vide da nema elita".

Katarac je pojačao svoje otpor projektu evropske Superlige, van okrija Evropske fudbalske federacije (UEFA), i branio novu formulu Lige prvaka, koja je, po njegovom mišljenju, "uspjeh".