Svijet

Putinov ideolog Aleksandar Dugin: Specijalna vojna operacija u Ukrajini je gotova, spremimo se za Treći svjetski rat!

Nakon što mu je ovo ljeto u atentatu u predgrađu Moskve, poginula kćerka Darja Dugina, utjecajni ruski ideolog i nacionalist Aleksandar Dugin, o kojemu se govori kao o Putinovom Rasputinu, duhovnom vođi ruske invazije na Ukrajinu, poručio je Rusima da je „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini okončana te da se spreme se za Treći svjetski rat.

U prvom tekstu koji je objavio nakon smrti kćerke, ruski ultranacionalist navodi kako je najnoviji vojni uspjeh Ukrajine u regiji Harkov potvrda da je počeo rat Zapada protiv Rusije koji bi vrlo lako mogao prerasti u Treći svjetski rat, perenosi Slobodna Dalmacija.

Prisilno povlačenje

„Prekretnica je upravo situacija u Harkovu, kao i prisilno povlačenje ruskih savezničkih snaga. Ostavljajući po strani psihološke učinke i legitimne osjećaje domoljuba, mora se istaknuti da smo, u cjelini, uključujući i cijeli tok specijalne vojne operacije, došli do tačke s koje nema povratka", piše teoretičar i guru ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On objašnjava kako Treći svjetski rat nije pitanje straha ili očekivanja, nego da je to naprosto činjenica.

Također kaže kako je otvoreno pitanje hoće li biti korišteno nuklearno oružje te da „vjerovatnost nuklearnog Armagedona raste iz dana u dan“.

"Sasvim je jasno, a mnogi američki vojni komandanti, poput bivšeg američkog komandanta u Evropi Bena Hodgesa to otvoreno govore, da Zapad ne bi bio zadovoljan ni našim potpunim povlačenjem s teritorije bivše Ukrajine, da ćemo završiti ovaj rat na vlastitom tlu.

Jens Stoltenberg insistira na “bezuvjetnoj predaji”, Ben Hodges na “deimperijalizaciji”, rasparčavanju Rusije", analizira Putinov ultranacionalist.

Dugin ocjenjuje kako je 1991. Zapad bio zadovoljan raspadom Sovjetskog Saveza i ruskim ideološkim popuštanjem te „prije svega prihvatanjem zapadne liberalne ideologije, političkog sistema i ekonomije pod zapadnim vodstvom“.

„Danas je crvena linija za Zapad postojanje suverene Rusije, čak i unutar granica Ruske Federacije. Protunapad AFU-a u regiji Harkov je direktan napad Zapada na Rusiju.

Svima je poznato da je ovu ofanzivu organizirala, pripremila i opremila vojna komanda Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a te da se odvijala pod njihovim direktnim nadzorom.

Ne radi se samo o korištenju vojne opreme NATO pakta, već i o direktnom angažmanu zapadnih avijacijskih obavještajnih službi, plaćenika i instruktora. U očima Zapada ovo je početak našeg kraja. Nakon što smo pokazali slabost u odbrani teritorije pod našom kontrolom u Harkovskoj oblasti, možemo biti poraženi.

Nije mali uspjeh

Ovo nije mali uspjeh kijevske protuofanzive, već prvi opipljivi uspjeh NATO snaga", konstatira Dugin.

Ruski filozof i geostrateg ponavlja kako su posljednja događanja potvrda da je Zapad Rusiji objavio rat, odnosno da ga već vodi.

"Nismo mi izabrali ovaj rat, nismo ga željeli. Niti smo 1941. godine željeli rat sa nacističkom Njemačkom i odbijali smo dugo da povjerujemo da će ga biti - sve do samog početka. Ali u sadašnjoj situaciji, kada se protiv nas de facto vodi rat, to nije od presudnog značaja.

Jedino što je sada značajno je da taj rat dobijemo, braneći pravo Rusije da postoji", napisao je Dugin.

U nastavku tvrdi da je tzv. Specijalna vojna operacija okončana.

Putin: Pokrenuo rat u Ukrajini

"Ona se postepeno izrodila u potpuni rat sa Zapadom, u kojem, u stvari, nacistički teroristički režim u samom Kijevu ima ulogu oruđa", veli pa ističe „da se uzaludno pretvarati kako se nastavlja tzv. Specijalna vojna operacija (SVO).

"Sada smo u ratu protiv svoje volje i to utječe na svakog građanina Rusije, svako od nas je na nišanu neprijatelja, terorista, snajperista, okružnih grupa za brzo djelovanje.

Kraj SVO-a znači potrebu za dubokom transformacijom cjelokupnog političkog i društvenog sistema savremene Rusije, staviti zemlju na ratne noge, u politici, ekonomiji, kulturi i informatičkoj sferi. Sve se svodi na rat sa Zapadom", rekao je Dugin.

Aneksija Krima

On je rođen 1962. u Moskvi. A kada je napunio tri godine, njegov otac, general-pukovnik sovjetske vojne obavještajne službe, napustio je porodicu, ali je i dalje finansijski brinuo za sina.

U 80-ima je bio antikomunistički disident, a nakon raspada Sovjetskog Saveza bio je suosnivač Nacional-boljševičke stranke.

Autor je Putinove inicijative za aneksiju Krima, uz izjavu da "ruska renesansa može stati samo u Kijevu".

Aktivno se uključio u sukob u Ukrajini 2014., kada je bio u redovnom kontaktu sa separatističkim pobunjenicima, pozivajući na iskorjenjivanje ukrajinskog identiteta.

U oktobru te godine rekao je da Rusija može postati vjerodostojan globalni igrač tek nakon obnove tzv. velike Rusije.