Ekonomija

Budžet Grada Orašja rebalansom podignut na deset miliona maraka

U prvih šest mjeseci ove godine Grad Orašje izdvojio je 3,5 miliona maraka za rashode i izdatke, dok su prihodi i primitci bili veći od četiri miliona maraka.

To znači da je do 30. juna ostvaren suficit u iznosu 822.770 maraka, navedeno je u Izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Orašja za razdoblje 1. januara do 30. juna ove godine kojeg su vijećnici usvojili na sjednici Općinskog vijeća.

Rebalansom općinskog budžeta predviđeno je da ukupni prihodi i primici iznose 10.072.000 maraka i u odnosu na iste planirane budžetom za 2022. godinu realno su uvećani za 1.275.000 maraka. U istom iznosu su planirani i rashodi i izdaci.

Razlog povećanja prihoda je povećanje u budžetu na stavci poreznih prihoda i primljenih kapitalnih transfera. Nakon usvajanja rebalansa budžeta, Gradsko vijeće usvojilo je i prateću Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna za 2022. Godinu, saopšteno je iz Gradskog vijeća Orašja.

Gradsko vijeće utvrdilo je visinu zakupnine stanova u iznosu od jedne marke po kvadratnom metru ukupne površine za 25 stambenih jedinica u stambenoj zgradi namijenjenoj socijalno ugroženim i raseljenim osobama, izgrađenoj preko puta groblja u Orašju u sklopu realizacije državnog projekta "Regionalni stambeni program RSP - Pod projekt BiH 6".

Poslovni prostori koji se nalaze u poslovnoj zgradi u Orašju, Treća ulica broj 15, na prvom i drugom spratu, te dvorište, dano je u zakup Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske za potrebe rada Konzulata RH u BiH, sa sjedištem u Orašju po mjesečnoj cijeni od 1.173,50 maraka s uračunatim PDV-om.

Budući da dosadašnjem Upravnom vijeću Javne ustanove Centra za socijalni rad Orašje istječe mandat, vijećnici su pokrenuli proceduru za izbor i imenovanje novog Upravnog vijeća radi kontinuiranog rada ustanove.