PROŠAO PRIJEDLOG ZAKONA

Nema blokade američke vlade. Dogovor demokrata i republikanaca 36 sati prije roka

Američki Senat s demokratskom većinom odobrio je jučer zakon za sprječavanje djelomičnog zatvaranja vlade, nakon što ga je Zastupnički dom pod kontrolom republikanaca podržao manje od 36 sati prije nego što bi financiranje počelo nestajati.

Prijedlog zakona, koji je u Senatu prošao dvostranačkim glasovanjem 77-13, sada ide na stol predsjednika Joea Bidena na potpisivanje. Odredit će rokove za financiranje jednog dijela Vlade do 8. marta, a drugog do 22. marta.

U Zastupničkom domu se demokratima pridružilo 113 republikanaca

"Sretan sam što mogu obavijestiti američki narod da danas neće biti zatvaranja vlade. Kada usvojimo ovaj zakon, hvala Bogu, izbjeći ćemo gašenje sa svim njegovim štetnim učincima na američki narod", rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer u Senatu.

Ranije jučer, u Zastupničkom domu, 207 demokrata pridružilo se 113 republikanaca u glasovanju 320-99 za odobravanje kratkoročne privremene mjere, koja Kongresu daje više vremena za dogovor o financiranju za cijelu fiskalnu godinu koja je započela 1. oktobra.

Prošla su dva mjeseca otkad su se predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson i vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer dogovorili o proračunu za ovu godinu vrijednom 1.59 biliona dolara. Vodeće svjetske rejting agencije su upozorile da uvijek isto natezanje oko proračuna negativno utječe na kreditni rejting zemlje čiji je dug prešao 34 biliona dolara.