nakon više od 24 sata

Izraelska vlada usvojila sporni državni budžet za 2024. godinu

Sve u svemu, ukupna potrošnja u 2024. iznosit će 582 milijarde šekela, što je oko 70 milijardi više od početnog budžeta

Izraelska vlada usvojila je u ponedjeljak sporni državni budžet za 2024. s amandmanima kojima se dodaje 55 milijardi šekela (15 milijardi dolara) javne potrošnje nakon više od tri mjeseca rata s Hamasom, saopćili su ministarstvo finansija i ured premijera.

S obzirom na to da je rat Izraela protiv palestinske grupe u nedjelju prešao stotinu dana, izmijenjeni budžet uključivat će više novca za vojsku i kompenzaciju onima koji su pogođeni sukobom, skupa s većim izdvajanjima za zdravstvo, policiju, socijalnu zaštitu i obrazovanje.

"Promijenili smo prioritete tako da svaki rezervista i svaki borac i njegova porodica znaju da postoji vlada koja stoji iza njega i koja se u potpunosti brine o njemu", kazao je ministar finansija Bezalel Smotrich nakon glasanja.

Odobrenje je uslijedilo nakon više od 24 sata debate u kojoj su glasanje odgodili ministri nezadovoljni nivoom budžetskih rezova za neka ministarstva koji su trebali nadoknaditi dodatnu ratnu potrošnju. Na kraju, neka planirana smanjenja zdravstva i unutrašnje sigurnosti ukinuta su kako bi se osiguralo usvajanje budžeta.

Sve u svemu, ukupna potrošnja u 2024. iznosit će 582 milijarde šekela, što je oko 70 milijardi više od početnog budžeta i nakon 20 milijardi šekela sveobuhvatnih smanjenja. Ministarstvo predviđa budžetski deficit od 6,6 posto BDP-a ove godine.

Izrael je prošle godine odobrio dvogodišnji budžet za 2023. i 2024. godinu, ali rat u Gazi je uzdrmao vladine finansije, zahtijevajući izmjene budžeta i dodatnu potrošnju.

Ministri iz Nacionalnog jedinstva, male centrističke stranke koju predvodi glavni politički suparnik premijera Benjamina Netanyahua, Benny Gantz, i koja se pridružila hitnoj vladi na početku rata, glasali su protiv budžeta nakon zahtjeva za smanjenje vladinih ministarstava i zamrzavanje poslaničkih plata.

Gantzova stranka također je izrazila razočarenje što takozvana koaliciona sredstva nisu dodatno smanjena, navodeći kako još ima vremena da se pokaže "nacionalna odgovornost" prije nego što budžet u potpunosti odobri parlament.

Posljednjih sedmica, budžet je postao politički nabijen, posebno zbog plaćanja koje je Netanyahu dogovorio prema koalicionom sporazumu iz 2022. sa Smotrichem i čelnicima drugih vjerskih stranaka.

Taj sporazum je bio da se osam milijardi šekela (2,15 milijardi dolara) izdvoji za ultra-ortodoksne i krajnje desničarske stranke za 2024. Prema nacrtu budžeta, od toga će biti smanjeno samo 2,5 milijardi šekela, uprkos potrebama za ratnim sredstvima.

Odobrenje budžeta vjerovatno će uznemiriti i Banku Izraela, koja poziva vladu da smanji potrošnju i poveća poreze kako bi spriječila povećanje deficita.

U budžetu će ove godine biti nekih povećanja poreza na cigarete i duhanske proizvode, kao i na dobit banaka, prenosi Reuters.​