Životni stil

5 grešaka zbog kojih vam tjestenina bude ljepljiva

Odlučili ste pripremiti komplicirano, ali jako fino jelo s tjesteninom, stoga glavni sastojak mora biti savršen!

To prije svega znači skuhati tjesteninu koja će biti svilenkasto glatka i savršene teksture. Kako bi to postigli, svakako izbjegavajte ove najčešće greške, i trud će se svakako isplatiti!

Lonac za kuhanje nije dovoljno velik

Manji lonac za kuhanje znači da ćete koristiti manje vode koja će brže zakuhati pa će i jelo biti brže pripremljeno. Međutim, tjestenina treba puno vode i prostora kako bi se ravnomjerno skuhala. Ako ju natrpate u manji lonac najvjerovatnije ćete dobiti hrpu polu-kuhane, ljepljive tjestenine.

Ne solite vodu u kojoj se kuha tjestenina

Sigurno ne biste pekli piletinu ili dinstali povrće bez soli, pa ni tjesteninu ne treba tretirati drugačije. Dodavanje soli u vodu za kuhanje omogućit će da tjestenina upije malo soli (bez brige, neće upiti svu količinu) što će poboljšati njen okus.

Dodajete ulje u vodu za kuhanje

Naravno, dodavanje ulja vodi za kuhanje spriječit će da se komadi tjestenine međusobno zalijepe, međutim ovaj trik zapravo radi predobro. Tjestenina mora biti barem malo ljepljiva kako bi se umak mogao zadržati na njoj. U suprotnom vaše jelo s tjesteninom neće biti naročito ukusno.

Držite se uputa s pakiranja

Vrijeme kuhanja koje piše na pakiranju tjestenine je broj koji bi trebali otprilike pratiti, ali nemojte ga se slijepo držati. Ako želite da tjestenina bude mekana kuhajte je nekoliko minuta duže, a ako želite al dente tjesteninu maknite lonac s vatre nekoliko minuta ranije.

Ispirete tjesteninu nakon kuhanja

Kada svježe skuhanu tjesteninu stavite pod mlaz vode, ljepljivi škrob koji se ispustio kuhanjem jednostavno će se isprati. Zbog toga se vaš fini umak neće zalijepiti na tjesteninu na pravi način – umjesto toga svježe skuhanu tjesteninu odmah ubacite u umak.