rijetki su je probali

Taste Atlas izabrao najbolju tjesteninu na svijetu. Put vodi u Italiju

Širom svijeta postoji bezbroj različitih jela od tjestenine. Ali koje jelo od tjestenine je najbolje?

Platforma za hranu Taste Atlas ocjenjuje jela širom svijeta. Više od 10.000 jela može se ocijeniti u online vodiču za hranu. To rezultira brojnim listama hrane, kao što su najpopularnija i najmanje popularna jela na svijetu, najbolji gradovi hrane i također najbolje ocijenjena jela od tjestenine na svijetu.

Victory pasta je vjerovatno poznata samo malom broju ljudi u ovoj zemlji. Međutim, svako ko je ikada bio na odmoru na Siciliji vjerovatno se već susreo sa ovim jelom na jednom ili dva menija, ili ga možda čak i probao.

Najbolje jelo od tjestenine na svijetu je: Pasta 'ncasciata! Naziv posude za pećnicu je skraćenica koja dolazi iz sicilijanskog dijalekta. U dugom obliku, jelo je poznato kao pasta incaciata. Naziv tepsije odnosi se na sir koji se koristi u jelu. To je caciocavallo, svježi i meki sir od kravljeg ili ovčijeg mlijeka.

Italijanska tjestenina jedno je od omiljenih jela - kako bi drugačije: brojni oblici tjestenine predstavljaju osnovu za raznoliku mješavinu sastojaka. Meso, riba, povrće? Razmaženi ste izborom!

Osnovni sastojak jela su makaroni. Kao alternativa, mogu se koristiti i druge vrste kratke tjestenine kao što je penne. Patlidžani su također neizostavni i svakako ih treba pržiti. Neki ih čak pripremaju i dan ranije da postanu mekši i izgube ulje. Ostali sastojci se razlikuju ovisno o regiji i preferencijama. Naprimjer, u lučkom gradu Messina na sjeveroistoku Sicilije koristi se ragu od paradajza i mesa, dok se u Palermu, na drugoj strani ostrva, koristi čisti paradajz-sos. U jelo se mogu dodati i kuhana jaja, salama, šunka i grašak po ukusu.