Životni stil

Gotova za 20 minuta: Ne tražite dalje, ovo je jedini recept za tjesteninu koji će vam trebati

recept za tjesteninu

Žudite za nečim svježim, sočnim, a opet tako jednostavnim za pripremu? Ne tražite dalje, ovaj recept za tjesteninu s paradajzom zadovoljit će vaša nepca, ali i želju da ne stojite satima u kuhinji.

Jednostavni sastojci i još jednostavnija priprema – kratak su opis ovog recepta dovoljnog lakog da ga savladaju i početnici u kuhanju, a tako ukusnog da osvoji i one izbirljivije. Tjestenina sa cherry paradajzom koji pršti svježim okusom osvojit će baš sve. Za samo 20 minuta na stolu možete imati tjesteninu koja će zadovoljiti mnoštvo i koja će parirati čak i najboljim italijanskim restoranima. Osim toga, ovaj recept se lako udvostručuje, što ga čini izvrsnim jelom za večernje zabave.

Sastojci

so

340 g tjestenine

80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

4 čehna bijelog luka, tanko narezana

30 ml paste/umaka od paradajza

680 g cherry paradajza, prepolovljenih

1/4 kašike pahuljica crvene paprike, plus još za ukras

1 kašika balzamičnog sirćeta

1/4 kašičice šećera

100 g naribanog parmezana, plus još malo za ukras

Nasjeckani listovi svježeg bosiljka, za posluživanje

Priprema

U velikom vrele vode, posoljene vode kuhajte tjesteninu dok ne postane al dente. Potrebno je obično 2 do 3 minute kraće od uputa na pakiranju. Prije nego li tjesteninu ocijedite, odvojite jednu šolju, odnosno oko 240 ml vode od kuhanja tjestenine i ostavite sa strane.

U međuvremenu, u velikoj tavi s ravnim stranicama na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte bijeli luk i dinstajte često miješajući, dok ne omekša i postane svijetlo zlatne boje, oko tri minute. Nakon toga dodajte umak od paradajza i kuhajte, miješajući, oko jednu minutu. Dodajte cherry paradajz, ljuskice crvene paprike i so. Kuhajte, povremeno miješajući, dok paradajz ne omekša i počne pucati, oko 5 minuta.

Pojačajte vatru i dodajte sirće i šećer. Zakuhajte i kuhajte 1 minutu. Dodajte tjesteninu, parmezan i polovinu vode od kuhanja tjestenine. Kuhajte uz miješanje sve dok se umak ne zgusne i ne prekrije tjesteninu, oko 2 minute. Ako je potrebno dodajte još vode za tjesteninu na kašiku.

Podijelite tjesteninu u zdjelice. Pospite parmezanom, listićima crvene paprike i bosiljkom i poslužite.