Recepti

Za ovu juhu od luka kažu da diže ‘iz mrtvih ‘

Ova katalonska juha radi se sa starim kruhom te je dobra za snižavanje tlaka zbog velike količine češnjaka, pa se nemojte začuditi ako vam se počne spavati (siesta), a možete okuse pojačati da dodate i popržite pancete. Možete dodati i nešto začinskog bilja, za vege varijante koristite povrtni temeljac, a ako ste alergični na gluten, upotrijebite bezglutenski kruh.

Sopa de Ajo - juha od luka
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
8 režnjeva luka

100 g starog hljeba
1000 ml pileće juhe ili temeljca
1-2 čajne žličice slatke dimljene paprike (pimenton de la vera)
prstohvat ljute dimljene paprike
2 jaja
sol
Biber

Hljeb natrgajte ili narežite na manje komade, češnjak očistite i narežite na deblje ploškice. U loncu zagrijte ulje i dodajte kruh i češnjak te miješajte dok se češnjak ne opusti. Dodajte paprike, lagano podlijte s malo temeljca, kada kruh upije temeljac, dodajte još. Postupak ponavljajte dok ne dobijete gustu juhu. Jaja istucite i izlijte lagano kroz sito uz miješanje (kao da radite ajnpren juhu). Uskladite okuse i poslužite uz malo prepečenog hljeba.