Magazin

5 načina kako zaustaviti svađu s partnerom i živjeti opuštenije

Kada smo usred prepirke s partnerom, često se čini da je ozbiljna svađa neizbježna. To dugoročno može ozbiljno naštetiti odnosu jer žestoke rasprave vode do toga da se obje strane osjećaju neshvaćenima.

"To na kraju može voditi do prekida komunikacije i povjerenja", kaže za BestLifeOnline terapeutkinja Kalley Hartman iz Ocean Recovery u Newport Beachu.

Kako bi se to izbjeglo, stručnjaci naglašavaju važnost svođenja sukoba na nivo kojom se može upravljati i nude savjete za uspješno okončanje razmirica.

  1. Pazite na jezik koji koristite

"Jezik koji koristite tokom svađe jedan je od najučinkovitijih alata za deeskalaciju u odnosima te zahtijeva da se usredotočite na "ja" izjave. Prednost korištenja 'ja' izjava je smanjenje nesporazuma i sukoba uzorkovanih okrivljavanjem, kritiziranjem ili napadačkim govorom koji se može koristiti u komunikaciji", kaže Bree Vanley, terapeutkinja i vlasnica Heart Matters Therapy.

Terapeutkinja Laurie Groh iz Wisconsina kaže da je to nešto što biste trebali učiniti na početku svake svađe te objašnjava da istraživanje poznatog psihologa za veze Johna Gottmana pokazuje kako prve tri sekunde razgovora mogu diktirati kako će teći ostatak komunikacije.

"Korištenje mekšeg načina podnošenja pritužbe je puno bolje. Umjesto da kažete: 'Zašto me nikad ne slušaš', recite: 'Želio bih da me čuješ o ovome'", savjetuje Groh.

  1. Izgovorite na glas ono što partner osjeća

To ne znači da ne biste trebali prihvatiti ono što vaš partner govori u svađi. Terapeutkinja Trisha Wolfe kaže da je važno verbalno sažeti partnerove osjećaje i iskustva tokom nesuglasica.

Steknite naviku razgovora u kojem objašnjavate problem i pitate jeste li to dobro razumjeli.

"Ono što sam čula jest da si ljut što sam opet zaboravila platiti račun kreditnom karticom. Je li to tačno?".

Ovo pokazuje da aktivno slušate potrebe svog partnera i da ste u stanju tačno promišljati ono što se događa u razgovoru - preporučuje Wolfe.

"Ako partneru pokažete da se trudite razumjeti njihovu perspektivu, to može mnogo pomoći u izbjegavanje svađe. Pokušajte se staviti u partnerovu poziciju i sagledajte situaciju iz njegove perspektive sljedeći put kad se posvađate. Pokazujući sagovorniku da poštujete njegov stav dok zadržavate svoj, obično možete deeskalirati svaku situaciju", objasnila je Katie Adam, psihologinja i trenerica prve pomoći za mentalno zdravlje u Skills Training Group.

  1. Obratite pažnju na ton

Naravno, nije važan samo sadržaj i ono što govorite, nego i ton koji prati cijelu situaciju.

"Vikanje može dovesti do velike svađe ili pokušaja da se partner jednostavno isključi iz rasprave", objašnjava Vanley.

Harman Awal je stručnjakinja za veze u Cupid and Cuddles te preporučuje da se parovi usredotoče na razgovor mirnim i tihim glasom čak i tokom neslaganja.

"Stišavanje visokih tonova i tiši razgovor mogu pomoći u smirivanju svake svađe prije nego što ona postane još gora", kaže Awal.

  1. Izvinite se

Izvinjenja su alat koji ljudi u odnosima koriste ili previše ili nedovoljno. Kada se svađate s partnerom, Hartman kaže da je ključno da se izvinite kada je to potrebno.

"Ponekad se svađe ponavljaju jer su jedna ili obje strane previše tvrdoglave da bi se ispričale ili preuzele odgovornost za svoju ulogu u sukobu. Ako ste učinili nešto loše, jednostavno izvinjenje može uveliko pomoći u smirivanju svađe", kaže Awal i dodaje da biste trebali poraditi na preuzimanju odgovornosti za to kako se ponašate u svađi tokom konflikta.

Ponekad ljutnja progovori prije ili umjesto nas, ali to ne znači da bi stvari trebale biti takve u svakom sukobu.

"Ako izgovorite nešto uvredljivo prije nego što se uspijete zaustaviti, odmah se ispričajte i objasnite zašto je ono što ste rekli bilo pogrešno, čak i ako sagovornik to još nije shvatio", ističe Awal.

  1. Zaustavite se na vrijeme

Kada ste u nedoumici, naučite kako pobjeći od svađe. Jednostavno pritiskanje gumba za pauzu može biti učinkovit način za smirivanje svađe s partnerom.

"Ako su emocije uzburkane i osjećate se reaktivno, može biti teško sjetiti se da postoji prostor za pauzu između emocija i odgovora ili ponašanja", kaže psihoterapeutkinja Rachel Kaplan preporučujući parovima da razmisle o odabiru kodne riječi koju mogu koristiti tokom svađe kako bi partneru dali do znanja da se na trenutak moraju udaljiti od razgovora.

"Tu riječ koju će sami dogovoriti oni mogu koristiti kako bi jedno drugome ukazali na to da trebaju zastati, uzeti malo vremena da se ohlade, a zatim mogu pristupiti sukobu na konstruktivniji i produktivniji način", zaključila je Kaplan.