Svijet

U SAD umrlo više od 5.000 ljudi, među njima i 6-mjesečna beba

U protekla 24 sata 884 osobe u Sjedinjenim Američkim Državama umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom. Kako prenosi John Hopikns University, time je broj preminulih premašio 5.000. Među mrtvima je i beba stara šest mjeseci.

Zaraženo je više od 216.000 osoba, te SAD predvode svijet u broju oboljelih.

BBC prenosi da je The Washington Post objavio da su savezne reserve zaštitne opreme gotovo ispražnjene. Pozivajući se na izjave zvaničnika Ministarstva domovinske sigurnosti, list prenosi da je došlo do ogromnog porasta potražnje, a da je administracija predsjednika Donalda Trumpa usporila nabavku iz inostranstva jer je provjerava. Sve je dovelo do eksplozije cijena i profiterstva, zbog čega je Ministarstvo pravde SAD naredilo tužilaštvima da rigorozno kažnjavaju sve koji se pokušavaju okoristiti pandemijom.

Bijela kuća objavila je da je za hitnu nabavku medicinske opreme izdvojila 16 milijardi dolara, te da će se za te potrebe potrošiti još novca.

S John Hopkins University upozoravaju da su SAD na putu da budu "nova, ali puno gora Italija", jer se pandemija rapidno širi. Najgore je u sveznoj državi Njujork gdje je do sada 1.300 ljudi umrlo. Uz postojeće, klasteri zaraženih šire se New Orleansom i Detroitom.

U Njujorku više nema mjesta u mrtvačnicama, pa se tijela preminulih odlažu u kamione-hladnjače pogrebnih društava pored bolnica.

Vlasti Floride, Missuria i Georgieje objavile su stroge mjere socijalne distance i ograničavanja kretanja.

Dok Trump ističe da su "dvije najgore sedmice pred nama" i nada se da broj mrtvih neće preći 100.000, iz Bijele kuće su sinoć objavili novu procjenu. Medicinski stručnjaci koji savjetuju predsjednika SAD boje se da bi, uz sve mjere zaštite, moglo umrijeti i do 240.000 Amerikanaca od posljedica koronavirusa.