Vijesti

Christian Schmidt je od danas i zvanično novi visoki predstavnik u BiH

Njemački političar Christian Schmidt od danas je i zvanično novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Schmidt je na toj funkciji naslijedio Austrijanca Valentina Inzka koji je ovu dužnost obavljao 12 godina.

Podsjetimo, imenovanju Schmidta na poziciju visokog predstavnika se protive Rusija te stranke sa sjedištem u RS-u. Ipak, njemački političar ima jaku podršku Njemačke kao i cjelokupnog Zapada tako da je jutros i službeno preuzeo funckiju visokog predstavnika u BiH od Valentina Inzka.

"Velika mi je čast bila služiti kao visoki predstavnik u BiH, danas ovaj mandat predajem svom nasljedniku i dragom prijatelju Christianu Schmidtu", kazao je Inzko na samom početku ceremonije.

Inzko je zatim rezimirao prethodnih 12 godina svoje službe.

"Radili smo na državnoj imovini, državnom ustavnom sudu, također smo radili na državnoj agenciji za indirektne poreze i mnoge druge ključne stvari. Chriustian i ja smo tijesno sarađivali prethodnih mjeseci, impresioniralo me njegovo znanje o ovoj zemlji, siguran sam da će uspješno odgovoriti izazovima i saradnji sa političarima u BiH. Shristian je dugo bio član Bundestaga Njemačke, siguran sam da će njegovo znanje služiti građanima BiH. Novi visoki predstavnik će nastaviti ondje gdje smo mi stali nakon 12 godina, baš kao što sam i ja nastavio od svog prethodnika. Danas imam čast predati svom nasljedniku ažurirano stanje dokumenata OHR-a. Ona predstavlja skup pravnih i zakonodavnih odredbi koje su omogućile napredak i koji će to dalje činiti. Christian Schmidt će imati moju punu podršku", kazao je Inzko, a potom se obratio i Christian Schmidt.

"Hvala vam što imam priliku da služim građanima BiH, prije svega dolazim kao prijatelj i mislim da je neophodno razgovarati sa svima. Preuzimam dužnost čvrsto odlučan da pomognem ljudima ovdje, koji naporno rade da bi prehranili svoju porodicu i koji žele miran život", kazao je Schmidt.