Stav OHR-a

OHR o apsurdnom pozivu Umihanića: Nadležne institucije treba da riješe pitanje nabavke akceleratora za UKC Tuzla

I dok najteži pacijeti prolaze agoniju, jer ne mogu dobiti neophodni tretman, ovom se nabavkom bavi i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona

Problemi sa nabavkom linearnog akceleratora na Univerzitskom kliničkom centru (UKC) Tuzla i dalje se nastavljaju.

Iako na UKC tvrde da je novac za nabavku osiguran, rukovodstvo ove zdravstvene institucije nije u stanju provesti tender po zakonskim osnovama.

Više od godinu od raspisivanja tendera, neophodni akcelerator za liječenje onkoloških pacijenata nije nabavljen jer je Ured za razmatranje žalbe BiH, a nakon zaprimanja žalbi drugog zainteresiranog ponuđača, uporno obarao tender (četiri puta), a na kraju i poništio kompletan postupak.

Pacijenti trpe

I dok najteži pacijenti prolaze agoniju, jer ne mogu dobiti neophodni tretman u nadležnoj ustanovi, ovom se nabavkom bavi i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, zbog sumnje u moguće pogodovanje jednom ponuđaču u ovom višemilionskom poslu.

A kako na UKC ne vide svoju krivicu za ovaj svojevrsni skandal u vezi nabavke akceleratora, tako je novi direktor Šekib Umihanić, tek što je naslijedio svog stranačkog (SDA) kolegu Denijala Tulumovića na ovoj funkciji, umjesto da najavi da će raspisati tender koji bi bio uklopljen u zakonske okvire, zatražio da visoki predstavnik izmijeni Zakon o javnim nabavkama!

Naime, Umihanić je pozvao u ponedjeljak visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da izmijeni Zakon o javnim nabavkama na jedan dan.

To bi, kaže, "nakon što su iscrpljene sve pravne mogućnosti, bilo jedno od najbržih rješenja kojim bi se otkočila nabavka linearnog akceleratora koji služi za tretman pacijenata s najtežim oboljenjima".

Povodom zaista nečuvenog zahtjeva s UKC Tuzla, poslali smo upit Uredu visokog predstavnika (OHR) Christiana Schmidta i zatražili njegov komentar na ovu situaciju.

Ne mogu provesti nabavku

Iz OHR-a su nam kazali da je na nadležnim institucijama da hitno riješe ovo pitanje i zdravlje pacijenata stave u prvi plan, staviviši do znanja da neće podržati Umihanićev zahtjev.

"Na nadležnim institucijama je da riješe ovo pitanje u što kraćem vremenskom roku, pri čemu zdravlje pacijenata treba biti prioritet, a ostali problemi stavljeni po strani.

Visoki predstavnik očekuje brzo iznalaženje rješenja koje će ići u korist onih kojima je potrebna medicinska pomoć", rečeno je za Raport iz OHR-a.

Inače, među prvima je na zahtjev Umihanića reagirala PDA Tuzla.

"Tragikomično zvuči situacija u kojoj tek postavljeni direktor, Umihanić, osoba koja obnaša zakonodavnu i izvršnu vlast u TK, a koja je sebe postavila za direktora UKC-a, sada kao prvi potez predlaže derogiranje zakona uz pomoć Visokog predstavnika kako bi sproveli ono što nisu uspjeli u dvije godine vladavine, zakonitu nabavku linearnog akceleratora", poručili su, između ostalog, iz ove stranke.