Vijesti

Cazin sutra obilježava godišnjicu deblokade ratnog Bihaćkog okruga i Dan Grada

Sutra, 6. augusta navršava se dvadesetišesta godišnjica od deblokade ratnog Bihaćkog okruga.

Historijskim spojem Armije RBiH i Hrvatske vojske 6. augusta 1995. na mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima i rukovanjem generala Atifa Dudakovića, komandanta Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i generala HV-a Marijana Marekovića, uz pomoć hrvatske vojne oslobađajuće operacije "Oluja" razbijena je opsada Bihaćkog okruga, koja je trajala 1.201 dan.

"Sutra će, nakon učenja tevhida u džamiji Tržac uz džuma namaz, u 14 sati na mostu u Tržačkim Raštelima biti upriličena obraćanja zvaničnika i polaganje cvijeća, kao i na spomen obilježju šehidima ove mjesne zajednice", navedeno je iz Grada Cazina.

Kako se dalje navodi, s obzirom da je 6. august i Dan Grada Cazina u nastavku sutrašnjeg dana slijede ostale svečane aktivnosti pa će tako u 17 sati na stadionu NK Krajina biti organiziran veliki susret najmlađih cazinskih sportaša.

"Uvod sportskom defileu je službeno otvaranje rekonstruisanog stadiona i novoizgrađene atletske staze, a potom će se predstaviti preko 20 sportskih klubova koji uspješno djeluju i okupljaju djecu i omladinu Cazina.
Povodom Dana Grada sutra će već od jutarnjih sati u centru Cazina biti postavljen bazar rukotvorina u umjetničkih radova naših sugrađanki, a od 19 sati na platou ispred Gimnazije slijedi nastup KUD „Hasan Mujezinović“. U okviru ovog programa biće predstavljen i suvenir „Cazinska šamija“, a riječ je o replici šamije kakva se proizvodila u nekadašnjem „Kombitexu“ i koja je u svom dezenu imala oznaku Cazina. Autor replike „Cazinske šamije“ je istaknuti bosanskohercegovački dizajner Adnan Hajrulahović Haad. Grupa „Sevdah“ iz Sarajeva i vokal Lejla Čaušević izvešće mini koncert sevdaha i starogradskih pjesama na istoj pozornici u nastavku večeri. Sve u svemu, u Cazinu je sutra veliki i svečan dan , prepun aktivnosti s kojima će Grad i njegovi građani, ali i gosti, obilježiti Dan grada Cazina, no veliki broj aktivnosti nastavlja se i tokom vikenda koji slijedi", objavljeno je iz Grada Cazina.