Vijesti

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Atifa Dudakovića zbog govora povodom Dana Armije RBiH

Dudakovića sud bih

Jutros je u Sudu Bosne i Hercegovine održano ročište na kojem se razmatra prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za Atifa Dudakovića zbog kršenja mjera zabrane. Odluka nije donesena odmah, ali bi trebala biti poznata brzo.

Tužilaštvo BiH je predložilo određivanje pritvora zbog govora koji je Dudaković održao u sali sarajevske općine Novi Grad povodom Dana Armije RBiH.

Advokat Asim Crnalić kazao je nakon ročišta kako Dudaković ima mjere zabrane koje se odnose na zabranu komuniciranja sa svjedocima koji svjedoče protiv njega, sa medijima i da o predmetu u kojem mu se sudi javno ne govori. Crnalić kaže da nijednu od tih zabrana Dudaković nije prekršio.

“Tužilaštvo tvrdi da je govoreći o općim stvarima odbrane i domoljublja poslao poruku svjedocima koji svjedoče protiv njega da vode računa šta će govoriti. Takvih navoda nema u govoru Dudakovića. Ja sam pred Sudom utvrdio da su moguće svake jezične interpretacije čak i one koje su logički i sadržajno pogrešne. Nadam se da će Sud vidjeti o čemu se radi i odbiti prijedlog Tužilaštva”, rekao je Crnalić.

Naglasio je kako se u ovom procesu Dudakovića kao komandanta pokušava poniziti.

“Ako je smislio zločinački poduhvat, ne možete tvrditi da je počinio sa vojnicima i nižim oficirima jer komandant Korpusa komunicira sa komandantima brigada. Da je bio taj zločinački poduhvat tužilaštvo bi drugačije pristupilo optuživanju”, rekao je Crnalić.

Tužilaštvo BiH Dudakovića i dr. tereti za svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja stanovništva srpske nacionalnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine.