Zdrava hrana

Čokoladni kolač bez brašna, ulja i mlijeka! Okus će vas oduševiti

Nisu svi kolači bez brašna odmah i bezglutenski proizvod, ali ovaj jeste. Uz to ne sadrži mlijeko, maslac i ulje, što ga čini i nešto zdravijom poslasticom.

Prije nego krenete jedno upozorenje - ne očekujte da će kolač imati istu teksturu kao onaj koji sadrži brašno, neće biti prozračan i lagan već sočan i vrlo bogatog okusa…

Često se čuju komentari žena kako im kuhinja nije bila draga dok nisu vidjeli TV emisiju poznate i mnogima omiljene kuharice Nigelle Lawson. Posebna je jer se njezin pristup kuhanju pomalo razlikuje. U kuhinji nema nervoze, bez problema poliže kuhaču s kojom je pripremala kremu, koristiti svakodnevno ostatke od prošlog dana za pripremu novih jela i ne zabrinjava se ako kolač nije najljepšeg izgleda… njoj se stalo samo do toga da je sve iznimno ukusno i da je pripremljeno u vlastitoj kuhinji.

Sastojci

  • 2 narandže
  • 6 jaja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 200 g šećera
  • 300 g nasjeckanog badema (oraha, lješnjaka…)
  • 55 g kakaa u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • malo soli
  • malo šećera u prahu za ukras

Priprema:

  1. Narandže stavite u vodu i kuhate otprilike 2 sata na laganoj vatri. Kad se ohlade preprežite ih i očistite, ali ostavite koru
  2. Zagrijte rernu na 190 stepeni.
  3. Narandže stavite u blender dok se ne pretvore u kašu. U posudu dodajte sve ostale sastojke, osim šećera u prahu te miješajte dok se sve ne poveže.
  4. Premažite posudu za pečenje masnoćom te sve premjestite u nju. Pecite oko 45 minuta.
  5. Pustite da se kolač ohladi te ga ukrasite šećerom u prahu i uživajte.