Magazin

Recept: Brzi čokoladni kolač po svačijem ukusu

Kolač od čokolade zvuči jednostavno, a tako dobro. Idealan je za brzu pripremu, ali i z aone koji se ne snalaze baš najbolje u kuhinji. Priprema nije komplikovana.

Sastojci:

3 kašike badema (cca 75 g)
6 kašika šećera
1 1/4 šoljice brašna (cca 160 g)
¼ kašičice soli
6 kašika hladnog maslaca (cca 90 g)
350 g čokolade (50 % kakaa)
300 ml slatkog vrhnja
1 kašika ekstrakta vanilije


Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Sitno sameljite bademe. Pomiješajte ih s brašnom, šećerom i soli pa ih dobro izmiješajte. Dodajte hladni maslac narezan na listiće pa dobro izradite rukama u mrvičastu smjesu.

Prebacite tijesto u kalup s dnom koje se može odvojiti pa pažljivo utisnite u dno i uz rubove.