Recept dana

Najsočniji hljeb od samo četiri sastojka: Ne treba ga mijesiti, a mekan je kao pamuk

Miješanje je ključan korak u pravljenju hljeba, jer razvija mikromjehuriće koji se šire tokom dizanja.

Profesionalni kuhar otkrio je recept za hljeb od samo četiri sastojka koji se lako pravi te ga ne treba ni miješati, a mekan je i ukusan.

Domaći hljeb skoro svi vole, a jesti ga dok je još topao, pravi je užitak. Ipak, neki ljudi ne usude se ni pomisliti na to da ga ispeku jer se to čini  kao stresan i zahtjevan posao.

Miješanje je obično ključan korak u pravljenju hljeba, jer razvija mikromjehuriće koji se šire tokom dizanja i pečenja te kao rezultat nastane meki i prozračni hljeb.

Poznati kuhar na TikToku otkrio je da možete potpuno preskočiti miješenje i svejedno napraviti savršeni hljeb sa samo četiri jednostavna sastojka.

"Najlakši" recept za hljeb otkrio je korisnik TikToka koji objavljuje pod imenom Lets eat UK i koji je poznat po praktičnim savjetima i odličnim receptima.

@lets_eat_uk Easy Homemade Bread - No Kneading and only 3 ingredients Ingredients  450g bread flour  2 Tsp fast action or instant yeast  2 Tsp Sea Salt or Kosher Salt  375ml very warm water (not hot) Method Add your Flour, Yeast & Salt into a mixing bowl whisk or mix well to make sure all the ingredients are well incorporated.  Then add 375ml of warm water and mix well. Then place cling film or a kitchen towl over the top and let proof for 2-3 hours Once your dough has doubled in size and is wobbly like jelly, Preheat your oven to 230°C/450°F (220°C fan) and place your baking tray or pot into the oven to heat up for 15 minuets  Flour your surface and place on your dough, lightly flour and form your shape by twisting and tucking the dough underneath, you then then score at this point if you'd like Grab yourself some baking paper and place the dough onto the paper  If you don’t have a Dutch oven, boil the kettle and grab an oven proof pot or tray to create a steam effect . Remove your pot from the oven and place your dough inside using the baking paper. Put into the oven on the middle shelf along with the boiling water and cook for around 40 minuets If you have a dutch oven, place in oven with lid on for 30 mins then remove lid for 10 mins. Remove from oven and let cool on a cooling rack for 15 minuets and that’s it! #bread #baking #foodie #howto #satisfying #easyrecipe ♬ Little Things - Adrian Berenguer

"Ovo je najlakši, najjednostavniji i najukusniji recept za domaći hljeb koji ne zahtijeva apsolutno nikakvo miješenje", istaknuo je.

Sastojci

450 g brašna za hljeb,

Dvije manje kašike instant kvasca,

Dvije manje kašike kuhinjske soli,

375 ml vrlo tople (ne kipuće) vode.

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno, so i kvasac. Zatim dodajte toplu vodu i miješajte drškom drvene kuhače dok se sve ne sjedini. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da odstoji oko dva do tri sata dok se ne udvostruči.

Nakon što je tijesto naraslo, zagrijte rernu na 220 °C i stavite unutra pleh ili kalup za hljeb da se grije otprilike 15 minuta dok pripremate tijesto.

Pospite radnu površinu ili sto s malo brašna i izvadite tijesto iz zdjele. Razvucite i presavijte šest do osam puta prije nego što ga preokrenete i oblikujete okruglu štrucu. Pokrijte tijesto zdjelom da se ponovno diže, ali samo oko 15 minuta dok se rerna zagrije.

Uklonite zdjelu i pobrašnite tijesto, možete ga, također, zarezati ako želite. Uzmite malo papira za pečenje i pomoću strugalice pokupite tijesto i stavite ga na papir i ponovno oblikujte ako potrebno.

Prije nego što tijesto stavite u rernu, prokuhajte malo vode i ulijte u posudicu koja je prikladna za rernu te je stavite uz hljeb. To će stvoriti dodatnu vlagu te osigurati da korica ostane fleksibilna bez cijepanja tokom pečenja.

I tijesto i vodu treba staviti na srednju rešetku rerne otprilike 40 minuta. Kad bude pečen, ostavite hljeb da se ohladi na rešetki oko pola sata prije nego što ga servirate za jelo.