Magazin

Hrskava korica, sočno meso: Trik za savršene pileće batake iz rerne

Savršeno pečena piletina ima hrskavu koricu i sočno meso. Da biste ostvarili taj cilj ne morate meso peći u dubokom ulju – vrlo slične rezultate možete dobiti i u rerni.

Šta je tajna, pitate se? Meso namažite s majonezom koja će zadržati sočnost piletine, a potom ga prekrijte prezlom koja će jelu dati prijeko potrebnu hrskavost.

Količina majoneze ovisit će o broju bataka koje planirate ispeći. Za svaki komad piletine bit će vam dovoljno oko jedna kašika majoneze.

Sastojci

4-6 pilećih bataka
4-6 kašika majoneze
50 g prezle
bijeli luk u prahu po želji
so i biber po želji

Priprema

Stavite majonezu u jednu zdjelu i začinite ga s malo bijelog luka u prahu. U drugu zdjelu istresite prezlu.

Pileće batake začinite sa solju i biberom po želji.

Namažite majonezu po piletini, a potom je prekrijte prezlom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Ovako pripremljene batake stavite na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.

Sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 30 do 40 minuta dok piletina ne dobije zlatno-smeđu boju i ne bude termički obrađena do kraja.

Ako niste sigurni je li meso pečeno do kraja, provjerite unutrašnjost piletine kuhinjskim termometrom. U najdebljem dijelu mesa kod kosti temperatura bi trebala iznositi oko 74 stepena.

Poslužite piletinu s prilogom po želji.