Politika

Savjetnik Milorada Dodika: Kakva je ovo snažna Erdoganova poruka ‘političkom Sarajevu’

Milan Tegeltija komentirao izjave iz SDA o formiranju vlasti bez njih

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija ocijenio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u izjavi po povratku u Tursku iz posjete BiH i Crnoj Gori uputio "snažnu poruku političkom Sarajevu, kojem je preporučio da samostalno odlučuje".

“U, kako je ovo snažna Erdoganova poruka ‘političkom Sarajevu'… ‘ne tražite upute sa strane donesite sami odluku'”, napisao je Tegeltija na Twitteru.

Podsjetimo, nakon službenih posjeta BiH i Crnoj Gori, Erdogan je kazao kakva je uloga Turske u BiH.

"Ankara će biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH ujedine i kažu “želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne smije miješati u naše poslove, samo neka Turska djeluje kao posrednik ovdje u naše ime.

Već sam im rekao. ‘Ako donesete takvu odluku, mi ćemo također napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući upute odnekud. Nakon toga sam rekao: ”Napravit ćemo ovaj korak s hairom”, izjavio je Erdogan po povratku u Tursku.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka Predsjedništva BiH sa Erdoganom u petak, 27. avgusta, u Sarajevu da se zalaže za aktivniji angažman Turske u rješavanju političkih problema u BiH.