Vijesti

Šta su ambasadori Srbije i Hrvatske rekli pred Vijećem sigurnosti UN-a?

Ambasador Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama Ivan Šimonović kazao je večeras pred Vijećem sigurnosti da ta susjedna država podržava nastavak mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Također, dodao je da podržava rad Ureda visokog predstavnika (OHR) i Christiana Schmidta te suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Ocijenio je da se tenzije u BiH povećavaju te je, između ostalog, kazao da je potrebno prebroditi nepoštivanje Ustava BiH, retoriku podjela i veličanje ratnih zločinca, jer je to od velikog značaja za stabilnu, mirnu i naprednu BiH.

- Trenutni Izborni zakon BiH sprječava Hrvate da izaberu legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH. Izborni zakon stoga treba mijenjati jer onemogućava jednakopravnopravnost i uskladiti ga s presudama Evropskog suda za ljudska prava - dodao je.

Naglasio je da je konsenzus o izmjenama Izbornog zakona potrebno postići prije izbora 2022. godine, što bi olakšalo situaciju u BiH zbog čega je ohrabrio političke lidere da preuzmu odgovornost za sudbinu zemlje.

- Uspješne izborne reforme oslabile bi tenzije i pomogle državi da promijeni fokus, jer će u suprotnom mladi nastaviti odlaziti iz BiH - zaključio je.

Vijeću sigurnosti obratio se i ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović koji je ponovio da Srbija podržava, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali se protivi svim odlukama koje nisu donesene konsenzusom.

Podržavat će, najavljuje, svaki dogovor koji postignu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, podsjećajući da Srbija održava dobru saradnju s bh. entitetom Republika Srpska zasnovanu na sporazumu o posebnoj saradnji.

- Važno je da ključni akteri, domaći i međunarodni u BiH, pokažu suzdržanost i odgovornost za trenutnu situaciju u zemlji. Očekujemo od međunarodne zajednice nepristran i izbalansiran pristup ovim pitanjima jer je to jedini način da se izgradi povjerenje i nađu rješenja za budući razvoj - dodao je.

Kako je naglasio, odluke o djelovanju Ureda visokog predstavnika (OHR) trebaju biti donese u duhu saradnje i međusobnog poštivanja svih aktera i uz konsenzus članova Vijeća sigurnosti.

Obraćanjem ambasadora okončana je rasprava o BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, ali na sjednici nije bilo omogućeno visokom predstavniku Christianu Schmidtu da se obrati.